10 Stappen naar veilig ladingzekering

Geplaatst 11 juni 2019

Helaas vinden er dagelijks nog ongelukken plaats met vrachtwagens op de Nederlandse wegen. Ruim een kwart van deze ongelukken wordt veroorzaakt door een verkeerde ladingzekering. De gevolgen zijn ernstig: materiële schade, lange files en bergingskosten. Door te zorgen voor een veilige ladingzekering kunnen transportbedrijven dergelijke problemen voorkomen.

De afgelopen jaren hebben wij veel aandacht besteed aan het thema ladingzekering. Zo zijn we naar een fabriek in Duitsland geweest met onze relaties en gaven we eerder tips over het juist gebruik van een spanband met ratel. In dit artikel vindt u tien stappen om uw lading op de juiste manier te zekeren.

1. Controleer of de lading stevig is

Het is zeer belangrijk om dit stappenplan te volgen wanneer het gaat om een veilige ladingzekering. Ten eerste dient u te controleren of het voertuig en de sjormiddelen stevig, schoon en in goede staat zijn, zodat u veilig de weg op kunt. Zonder goed materiaal blijft niets op zijn plek.

2. Zet de lading goed vast

Ten tweede is het belangrijk om de lading zodanig vast te zetten dat deze niet kan rollen, schuiven of omvallen. Ook voorkomt stevig vast zetten dat het materiaal door trillingen zich gaat verplaatsen of van het voertuig valt.

3. Volg de adviezen van de fabrikant

Lees voordat u begint met het vervoeren van de lading altijd de adviezen van de fabrikant over de ladingvastzetmiddelen. Kijk welke middelen door de fabrikant voorgeschreven worden bij het type lading dat u wilt vervoeren. Wellicht zijn er speciale voorzieningen gemaakt zodat de lading goed te zekeren is. Maak daar gebruik van.

4. Omstandigheden op de weg

Hou daarnaast rekening met de omstandigheden die zich tijdens het rijden kunnen voordien, zoals slechte weersomstandigheden en wegen die niet goed onderhouden zijn. Door aan de Europese norm te voldoen staat uw lading onder alle transportomstandigheden voldoende gezekerd.

5. Gebruik beste methode voor ladingzekering

Bedenk goed wat de beste methode is voor het zekeren van de lading. Vormsluitend zekeren, direct zekeren, neerbinden of een combinatie hiervan zijn de mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

6. Gebruik hulpmateriaal

Hulpmaterialen hebben tot doel de lading te beschermen tegen schade door sjormiddelen, maar ook door het verhogen van de weerstand. Te gebruiken hulpmaterialen zijn bijvoorbeeld hoekbeschermers, antislipmatten en rongen.

7. Controleer het materiaal

Het is zeer belangrijk dat de ladingzetmiddelen in goede staat zijn, zodat ze tijdens het transport niet breken. Controleer uw sjormiddelen altijd voordat u begint met rijden en vervang deze waar nodig.

8. Controleer de ladingzekering regelmatig

Controleer de ladingzekering tijdens het rijden regelmatig. Een lading zal zich altijd nog “zetten” op de laadvloer waardoor er van spanning van de sjormiddelen af kan zijn. Om dit te voorkomen dient men de sjormiddelen met regelmaat te controleren.

9. Voorkom overbelading

Kijk na het laden altijd of uw trailer in zijn geheel, of per as niet overbeladen is. Het is namelijk van groot belang dat het gewicht op de juiste manier is verdeeld. Na het beladen kunt u de juiste wijze van ladingzekeren kiezen, passend bij de lading, het gewicht en de positie op het voertuig.

10. Rij rustig

Tenslotte is het belangrijk om zo rustig mogelijk te rijden. Pas uw snelheid aan de lading en de omstandigheden aan. Dit voorkomt dat u plotseling hard moet remmen of uit moet wijken. Op deze manier blijven de krachten op de lading zo laag mogelijk.

Verzekeren van lading

Door uw lading goed te zekeren voorkomt u schade bij een noodstop of een afvallende lading. Zorg naast goed materiaal ook voor een passende transportverzekering. ABW is gespecialiseerd in zakelijke transportverzekeringen. Neem contact op met onze collega’s voor een voorstel op maat.