1ste Dag van de Vrachtwagenchauffeur op 12 december

Geplaatst 24 augustus 2019

Er moet meer waardering en aandacht komen voor vrachtwagenchauffeurs. Daarom organiseren Sectorinstituut Transport en Logistiek in samenwerking met TLN, VVT, FNV en CNV de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Noteer alvast in uw agenda: 12 december is de eerste Dag van de Vrachtwagenchauffeur gepland.

Beroep aantrekkelijker maken

Niet alleen verdienen vrachtwagenchauffeurs het om meer waardering te krijgen, het beroep moet ook aantrekkelijker worden. Om die reden wil het Sectorinstituut deze traditie in gang zetten. ‘Vrachtwagenchauffeurs verdienen meer waardering dan ze in de praktijk krijgen’, vertelt Elisabeth Post, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland.

‘Met de lancering van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur vragen we daarom aandacht voor dit fantastische vak en voor de onmisbare bijdrage die onze beroepschauffeurs leveren’. Ook Willem Dijkhuizen, bestuurder bij FNV is het daarmee eens: ‘Waardering voor de vrachtwagenchauffeurs houdt de gehele logistieke sector gezond. Daar mogen we met z’n allen wel even bij stilstaan, terwijl zij meters maken.’ Waardering is volgens hem de sleutel tot meer werkplezier en inzet. ‘Daarnaast is een bedankje voor de chauffeurs een logische, maar helaas soms vergeten uiting van goed werkgeverschap.’

Belangrijke sector

Met bijna 153.000 werknemers, waarvan er 87.050 effectief als vrachtwagenchauffeur werken, is het een belangrijke sector te noemen. Bovendien blijft het aantal vacatures hoog. ‘Vrachtwagenchauffeur zijn is een fantastisch beroep en een droombaan voor velen’, zegt Elisabeth Post, als conclusie na een tevredenheidsonderzoek onder TON-lezerspanel.

‘Chauffeurs ervaren vrijheid, komen op veel verschillende plekken, werken zelfstandig en hebben veel contact met mensen. Tegelijkertijd hebben de chauffeurs het gevoel almaar minder waardering voor hun werk te krijgen. Iedereen in de keten is druk. Bij het laadadres hebben ze het druk, bij het losadres ook, de snelwegen zitten overvol, en dan is de chauffeur vaak de gebeten hond.’ Daarom willen de sociale partners met een jaarlijkse Dag van de Vrachtwagenchauffeur hier verandering in brengen. ‘12 december wordt hopelijk het begin van een mooie traditie’, aldus Willem de Vries, directeur van het Sectorinstituut Transport en Logistiek.

Er komt een uitgebreide publiciteitscampagne rond deze dag, zodat het een echt succes wordt. Tijdens het Truckstar Festival, afgelopen juli is het startsein hiervoor gegeven. Komende maanden zal er in de landelijke media aandacht worden gevraagd.

Deelnemers aan de dag

De Dag van de Vrachtwagenchauffeur kent reeds veel belangstelling. Meerder organisaties en bedrijven zegden dan ook toe deze dag te ondersteunen. Deze namen zijn al bekend: Randstad, Gall & Gall, Etos, BP, Jumbo, Albert Heijn, Scania en Mercedes. Zij vragen op 12 december extra aandacht voor vrachtwagenchauffeurs in onder andere supermarkten, benzinestations en distributiecentra.

Hoe ze dit aanpakken? Door middel van acties en in hun communicatie. Alles om vrachtwagenchauffeurs een mooi verhaal mee te geven voor thuis. ‘Chauffeur zijn is een vak en waardering daarvoor telt’, zegt De Vries. ‘Daarom is het belangrijk dat bedrijven en mensen om de chauffeur heen zeggen: Bedankt’.

Ondersteun de campagne

‘We vertrouwen erop dat veel organisaties die met vrachtwagenchauffeurs te maken hebben meedoen. En hun waardering voor de chauffeurs willen tonen’, zegt De Vries. Wilt uw organisatie of bedrijf een steentje bijdragen aan De dag van de Vrachtwagenchauffeur? Op de speciale website is veel informatie te vinden en ook promotiemateriaal. Het is de bedoeling om van deze dag een jaarlijkse evenement te maken.

Ook wij ondersteunen het initiatief van de eerste Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Als verzekeraar voor de transportsector beiden wij alle zakelijke verzekeringen welke een vrachtwagenchauffeur nodig heeft.