39% van ondernemers is bang voor cyberaanval

Geplaatst 26 maart 2020

Cyberaanvallen staan wereldwijd op de eerste plaats van grootste angsten van bedrijven. De risicobarometer 2020 van een grote verzekeraar geeft aan dat 39 procent van de internationale ondernemers bang is dat het bedrijf grote schade oploopt door cyberaanvallen. Dit zijn de resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd onder 2.700 respondenten uit ruim honderd verschillende landen. Ook in Nederland zijn ondernemers bang voor cyberaanvallen. In ons land staat bedrijfsschade inclusief onderbrekingen in de supply chain op de eerste plaats. De cyberaanvallen staan in Nederland op de tweede plaats en de derde plek wordt ingenomen door natuurrampen. 

De angst voor cyberaanvallen groeit

In de afgelopen jaren hebben we de angst voor cyberaanvallen zien groeien onder de internationale én nationale bedrijven. Dit heeft vooral te maken met het feit dat we steeds meer te maken krijgen met cybercriminaliteit en met het feit dat we ons steeds meer bewust zijn van de risico’s hiervan. Grote bedrijven, waaronder Maersk en TNT werden eerder al flink getroffen door cybercriminelen. Doordat de bewustwording groeit, groeit ook de angst voor cyberaanvallen. Met slechts 6 procent stond de angst voor cyberaanvallen 7 jaar geleden nog op plek 15 in de lijst. 

Recente aanvallen in Nederland

Dat cyberaanvallen aan de orde van de dag zijn bleek wel afgelopen maanden. De computers van de Universiteit van Maastricht werden begin dit jaar vastgezet door gijzelsoftware. Uiteindelijk is een aardige som geld betaald aan de hackers om het systeem vrij te geven. Maar ook door het niet tijdig updaten van Citrix konden hackers het ziekenhuis van Leeuwarden binnendringen. De gevolgen aan negatieve publiciteit waren groot voor beide organisaties. 

Bedrijven worden zich meer bewust van de risico’s

Het onderzoek, dat op internationaal niveau werd uitgevoerd, laat zien dat bedrijven vooral bang zijn voor bedrijfsschade, voor aanpassingen in wetgeving en voorschriften en voor de gevolgen van klimaatverandering. Dit zijn andere angsten die op de wereldwijde lijst erg hoog liggen. De angsten die samenhangen met klimaatveranderingen groeien het hardst onder de internationale ondernemers. Voor vrijwel alle angsten op de lijst geldt dat de angst vooral groeit doordat we ons meer bewust worden van de risico’s en van de gevolgen wanneer het echt mis gaat. Bedrijven kunnen een stukje rust vinden in verzekeringen.

Kies voor de cyberverzekering van ABW

Het is belangrijk om de nodige maatregelen te treffen die het risico op een cyberaanval zo ver mogelijk verkleinen. Helaas weten we ook dat cybercriminelen steeds nieuwe manieren vinden om tóch schade aan te richten bij bedrijven. Dan is een cyberverzekering uw vangnet. U kunt bij ABW een goede cyberverzekering voor uw bedrijf afsluiten. Wilt u eerst meer informatie of advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.