42% van de medewerkers ervaart werkstress

Geplaatst 14 juni 2019

Stress op de werkvloer is een groot probleem, niet alleen in Nederland maar ook in de andere landen binnen Europa blijkt uit onderzoek van ADP. Het recente onderzoek waar 10.000 werknemers uit acht verschillende landen binnen de Europese Unie aan meededen bracht naar voren dat in Nederland 42% van de werknemers stress ervaart op de werkvloer.

Op te merken is dat deze stress bij 8% van een dagelijkse aard is en in de transportsector zelfs bij 18% dagelijks van aard is. In het onderzoek kwam ook de vraag naar voren wat de werknemers zagen als grootste barrière voor productiviteit. Hierbij gaf 11% stress aan waarmee stress op de zesde plaats staat als barrière voor productiviteit samen met teveel vergaderingen. Hoe gaat u om met de werkdruk bij uw medewerkers?

Bespreekbaarheid van stress

Het onderzoek richtte zich ook op de bespreekbaarheid van stress. Hierbij kwam naar voren dat stress onbespreekbaar is voor ruim een kwart van de ondervraagde en slechts 9% besprak de stress met de HR afdeling of directeur bespreekt. Waar 21% zich tot zijn of haar manager richtte sprak 30% enkel met een vriend of (directe)collega. De onderzochten gaven aan dat de werkgever niet geïnteresseerd was in hun geestelijke gezondheid (28%) of enkel oppervlakkig geïnteresseerd (38%).

In Zwitserland en Duitsland was slecht 16% deze mening toebedeeld en in Duitsland ziet 80% geen probleem in het bespreken van zijn of haar gezondheid op de werkvloer. Opvallend is dat leeftijd ook een grote rol speelt zo neemt de bereidheid tot praten af indien de werknemer ouder is dan 35 en zijn vooral jonge werknemers bereid tot het bespreekbaar maken van hun geestelijk welzijn op de werkvloer.

Stressoorzaken in transportsector

Veel werknemer op kantoor in de transportsector ervaren dagelijks enige vorm van stress. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn enkele belangrijke oorzaken:

  • Te veel werk (piekmomenten)
  • (Langdurig) zieke collega’s
  • Druk vanuit management om targets te halen
  • Cultuur onder collega’s
  • Slechte automatisering
  • Chauffeurs die niet meewerken

Aanpak van stress op de werkvloer

De aanpak van stress op de werkvloer is gezien het hoge aantal werknemers welke stress ervaren van groot belang voor de productie en gezondheid van een organisatie. Stress uit zich immers in een verlaagde productiviteit, slechtere werkprestaties, uitputting en vergroot de kans op andere problematiek zoals ziekte (burn-out) waardoor een werknemer tijdelijk zijn of haar gehele productiviteit verliest. Om stress tegen te gaan is het belangrijk om stress bespreekbaar te maken.

Het creëren van een cultuur van openheid staat hierin centraal. Trainingen rondom efficiënt werken en mindfulness voor werkgevers, managers en werknemers met betrekking tot stress kunnen hierbij praktische hulpmiddelen zijn. Tijdens trainingen leert men stress herkennen, preventieve maatregelen te nemen om stress te verminderen en een training zal stress een stuk gemakkelijker bespreekbaar maken op de werkvloer. Investeren in preventie heeft vaak een grote positieve impact zowel op korte als lange termijn. Vanuit ABW kunnen we u ondersteunen met Code 95 trainingen voor een gezonde leefstijl. Samen met het Sectorinstituut Transport en Logistiek kunnen we uw chauffeurs ook een Code 95 training omtrent duurzame inzetbaarheid aanbieden.

Tevens kunnen we door middel van communicatietrainingen de stress op de werkvloer voor planners en chauffeurs helpen terugdringen.

Verzekeren van medewerkers

Een te hoge werkdruk kan leiden tot een hoger ziekteverzuim en langdurige uitval. Laat het als werkgever niet zover komen, want de financiële gevolgen zijn hoog. Zorg goed voor uw medewerkers en verzeker u tegen incidenten als uw medewerkers iets overkomt. Wij bespreken graag met u welke polis er bij uw organisatie past. Neem contact met ons op voor een afspraak.