5 Tips om de liquiditeit als transportbedrijf te vergroten

Geplaatst 29 juli 2020

De liquiditeit van een bedrijf is het bedrag waarover een onderneming kan beschikken op een bepaald moment. Wanneer de liquiditeit te laag is, dan komt de financiële gezondheid van de onderneming in het geding, zeker wanneer er ineens een grote en onverwachte uitgave gedaan moet worden. Bij een te lage liquiditeit is de kans op een faillissement zeer groot. 

Door de huidige situatie is het voor transportbedrijven extra belangrijk om hun liquiditeit goed in de gaten te houden. Voldoende cash geeft de mogelijkheid om snel te handelen. In dit artikel geven wij u 5 tips om de liquiditeit van uw transportbedrijf te vergroten. 

1. Ontdek mogelijkheden om de winst te verhogen

Er zijn vaak meer mogelijkheden om de winst te vergroten dan u denkt. Kijk eens kritisch naar hoe de zaken nu verlopen binnen uw transportbedrijf. Zijn er wellicht processen die geautomatiseerd kunnen worden of sneller verlopen wanneer zij worden gedigitaliseerd? Door te digitaliseren kunt u al veel tijd (en dus geld) besparen. 

Een goede eerste stap is dat u uw facturatiebeleid nog eens doorneemt. Worden facturen per post verzonden of per e-mail? Heeft u misschien te maken met klanten die slecht betalen en die u mogelijk beter af kunt stoten? 

2. Zorg voor een goed debiteurenbeleid

Een goed en strak debiteurenbeleid kan een groot verschil maken voor de liquiditeit van uw bedrijf. Hoe sneller facturen aan u worden voldaan, hoe beter dit is voor uw liquiditeit. Wacht niet te lang met het versturen van herinneringen en aanmaningen. Laat zien dat u uw debiteurenbeleid op orde heeft door tijdig te wijzen op het verstrijken van de betaaltermijn. Denk daarnaast aan mogelijkheden om facturen sneller betaald te krijgen. Zo is bewezen dat een factuur met iDEAL-betaallink zorgt voor een hogere snelheid van betalen. 

3. Plan uw eigen betalingen goed in

U verhoogt de liquiditeit van uw transportbedrijf wanneer u ervoor zorgt dat uw facturen snel worden betaald door uw klanten. Daarnaast verhoogt u de liquiditeit ook wanneer u uitgaande betalingen goed inplant. Het is voor uw liquiditeit verstandig om uitgaande facturen op het laatste moment te betalen, uiteraard wel binnen de gestelde betaaltermijn. 

4. Beperk uw privé opnames

Natuurlijk is het mogelijk om grotere bedragen op te nemen voor privégebruik, maar is het echt noodzakelijk? Bekijk eens hoeveel u daadwerkelijk nodig heeft voor privégebruik en beperk op die manier uw privé opnames. Zeker als het even wat slechter gaat. Voor de liquiditeit van het transportbedrijf is het verstandig om zo veel mogelijk geld in de onderneming te laten zitten. 

Als u als bestuurder (DGA) onverantwoorde opnames of uitgaven doet, dan loopt u het risico om bij een faillissement aangesproken te worden op uw bestuurdersaansprakelijkheid. De deurwaarder kan dan ook op uw privébezittingen beslag gaan leggen. 

5. Onnodige bedrijfsmiddelen van de hand doen

Veel bedrijven hebben een overschot aan bedrijfsmiddelen op voorraad. Deze bedrijfsmiddelen worden op korte termijn niet gebruikt, maar nemen wel ruimte in. U kunt geld verdienen met deze onnodige bedrijfsmiddelen, door deze te verkopen. Zo maakt u direct weer meer fysieke ruimte in uw onderneming vrij en heeft u weer extra liquiditeit. 

Verzeker verstandig!

Een extra tip die wij u mee willen geven is: verzeker verstandig! Verzekeringen zijn noodzakelijk voor transportbedrijven, maar bedenk u dat uw bedrijf financieel het best af is met passende verzekeringen tegen een goed tarief. ABW is dé verzekeraar voor de transportsector. Wij kunnen polissen op maat samenstellen zodat u niet dubbel bent verzekerd. Dit scheelt u vaak veel kosten per jaar. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.