6 Voordelen van wearables in de logistiek

Geplaatst 5 september 2019

Het aantal slimme apparaten neemt hard toe in ons huis, op kantoor en op de werkvloer. Wearables zijn draagbare minicomputers in de vorm van een smartwatch of scanners. Het slimme horloge is haast niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Ook in de logistiek bewijzen wearables hun nut. In dit artikel delen we 6 belangrijke voordelen wearables in de logistiek.

1. Pick and Pack in het magazijn

Vroeger waren orderpickers vaak nogal wat tijd kwijt om bestellingen te verzamelen. Zelfs als blindelings de weg wisten in het magazijn ging hier veel tijd in zitten. Vandaag loopt de orderpicker rond met een speciale bril of een klein scherm om zijn arm op die manier snel de gewenste producten te kunnen verzamelen. Ook heftruckchauffeurs en vrachtwagenchauffeurs maken er dankbaar gebruik van om sneller te kunnen laden, lossen en uitleveren.

2. Meer veiligheid met GPS tracking

Het klinkt misschien een beetje als Big Brother dat een leidinggevende een werknemer kan traceren door een GPS tracker in zijn veiligheidsvest. Maar op grote bedrijfsterreinen of in de maritieme logistiek kan een dergelijk systeem zeker zijn nut bewijzen. Soms kan een werknemer in gevaar zijn en dan is het belangrijk hem of haar snel te lokaliseren. Een GPS tracker in de kleding kan daarbij helpen. Wel is het belangrijk om de locatiedata niet te gaan misbruiken.

3. Hulpmiddel bij onderhoud

Een monteur die bezig is met onderhoud of een reparatie bij de klant kan veel voordeel hebben als hij ter plaatse bijvoorbeeld de onderhoudsgeschiedenis kan raadplegen of de productspecificaties kan inzien. Zo kan een reparatie of onderhoudsbeurt wellicht sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Geen mappen meer met onleesbare aantekeningen, maar een overzichtelijk digitaal log.

4. Ondersteuning op afstand

Als een medewerker op locatie bezig is, bijvoorbeeld met onderhoud, kan het nuttig zijn dat een ervaren collega met hem meekijkt. Dit kan door een camera op de helm, waarvan het beeld op het scherm van de collega te zien is. Zo kan hij direct aanwijzingen geven zonder dat de collega op locatie steeds moet toelichten wat hij doet en wat de situatie is.

5. Augmented Reality als trainingsmiddel

Soms is het lastig om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Dan kan het soms noodzakelijk zijn om minder ervaren krachten aan te nemen. Zij moeten natuurlijk wel ‘het vak leren’. Dat kan door werkzaamheden te kunnen oefenen in een virtuele omgeving. Fouten maken is dan geen probleem en hier kan de werknemer direct van leren zodat hij zo snel mogelijk de praktijk in kan.

In deze video ziet u een voorbeeldsituatie:

6. Waarschuwingen op ieder moment

Wearables of smartwatches kunnen leidinggevenden direct waarschuwen als dat nodig is. Vooral in continubedrijven kan de chef natuurlijk niet altijd aanwezig zijn op de werkvloer. Ook al wordt hij door een plaatsvervanger adequaat vervangen, dan nog willen leidinggevenden het graag direct weten als er iets alarmerends gebeurt. Dit kan door een wearable device een seintje of bericht te laten vesturen. Of er actie moet worden ondernomen bepaalt de drager uiteraard altijd zelf.

Technologische vooruitgang

Er zijn volop technologische ontwikkelingen gaande waarmee u tijd en geld kunt besparen. Wearables zijn betaalbare en handige oplossingen voor uw medewerkers. Kijk wat bij uw processen past en laat u goed informeren. Onderzoek ook de beveiliging van de apparatuur. U wilt immers niet dat uw data door hackers misbruikt kan worden. Ons team kan u adviseren over een geschikte cyberverzekering om de gevolgen van een hack te beperken. Neem contact op voor de mogelijkheden.