Aandacht voor een goed ADM-beleid op de werkvloer

Geplaatst 30 april 2021

Je hebt een gezellige avond en geniet van een lekkere versnapering. Met daarbij een paar glazen bier. De volgende ochtend moet je weer een lange rit maken. Dat kan geen kwaad toch, na een nacht goed slapen? Daar kun je echter niet zomaar van uitgaan. Je lever doet er ongeveer 1,5 uur over om een glas alcohol af te breken. Drink je 8 glazen bier, dan zit de alcohol 8 tot 12 uur nog in je bloed.

We merken in de gesprekken met chauffeurs en ondernemers dat er nog veel terrein te winnen is in de bewustwording omtrent het gebruik van Alcohol, Drugs en Medicijnen (ADM). Iets wat daarbij een belangrijke rol kan spelen en onmisbaar is op de werkvloer, is een goed ADM-beleid. Het is belangrijk dat uw medewerkers veilig zijn op de werkvloer. Het welzijn, de veiligheid en de gezondheid van werknemers vallen onder de verantwoording van de werkgever. U laat goed werkgeverschap zien door te zorgen voor een passend ADM-beleid binnen uw bedrijf.

Risico’s

Er zijn verschillende gevolgen van ADM. Zo functioneren werknemers onder invloed minder goed. Ook is het ziekteverzuim hoger. Daarnaast kan ADM invloed hebben op de rijvaardigheid. Als er sprake is van alcohol of drugs bij een ongeval, keert de verzekeraar niet uit.

Het is overigens een misvatting dat alleen medicijnen met een gele sticker de rijvaardigheid beïnvloeden. We spreken regelmatig chauffeurs die verbaasd zijn dat de medicijnen die zij slikken de rijvaardigheid beïnvloeden. Wilt u weten of u veilig de weg op kunt met uw medicatie? Kijk dan op https://www.rijveiligmetmedicijnen.nl/

Zomaar testen op drugs en alcohol mag niet

Wanneer er alcohol, drugs of medicijnen worden gebruikt door personeelsleden, dan brengt dit risico’s mee voor iedereen op de werkvloer. Toch is het in de meeste gevallen niet toegestaan om op drugs en alcohol te testen. De hoop bestaat dat de wettelijke grondslag om te testen kan worden geregeld in 2021. Echter, hier worden vanzelfsprekend strenge eisen aan verbonden.

Zorgen voor een veilige werksituatie en –omgeving

Het is aan de werkgever om ervoor te zorgen dat medewerkers werken in een veilige situatie en omgeving. Werkgevers hebben hier nu niet alle mogelijkheden toe, vooral omdat zomaar testen niet is toegestaan. Het Trimbos-instituut biedt een praktische handreiking voor het opstellen van een ADM-beleid. Hierin staan diverse praktische tips en bruikbare voorbeelden. De handreiking is speciaal opgesteld voor bedrijven die een zogenaamd verhoogd risicoprofiel hebben. Deze bedrijven hebben een uitgebreid ADM-beleid nodig.

Een ADM-beleid voor uw transportbedrijf

Transportbedrijven doen er zeker goed aan om ook een ADM-beleid op te stellen. Wanneer medewerkers van een transportbedrijf alcohol, drugs of medicijnen gebruiken, dan levert dit risico’s op voor de medewerkers van het bedrijf en iedereen in de omgeving. Veiligheid is belangrijk. Samen met trainings- en adviesbureau Trafieq verzorgen wij daarom preventieve cursussen over dit onderwerp die meetellen voor code 95. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies.