Aankoop auto: let op beveiligingseisen

Geplaatst 12 juli 2021

In de praktijk worden wij regelmatig geconfronteerd met het feit dat er personenauto’s worden aangeschaft die niet aan de door verzekeraars gestelde beveiligingseisen voldoen. Het gaat hierbij met name om auto’s met een cataloguswaarde van 70.000 euro of meer, inclusief btw. Voldoet een auto niet aan de beveiligingseisen dan is dat vaak een uit het buitenland geïmporteerd voertuig, die niet voldoet aan de alarmeisen die door Nederlandse verzekeraars worden gesteld.

De alarmeis voor auto’s met een cataloguswaarde van 70.000 euro of meer is een SCM Klasse 3 alarm met hellinghoekdetectie en een voertuigvolgsysteem (klasse 4/5). Auto’s boven de 50.000 euro cataloguswaarde inclusief btw dienen alleen te voorzien zijn van een klasse 3 alarm met hellinghoekdetectie. In de praktijk komen wij vaak tegen dat dergelijke voertuigen alleen zijn voorzien van een startonderbreker (klasse 1).

Indien u een auto aanschaft in de hierboven genoemde prijsklasse, adviseren wij u contact met ons op te nemen over de beveiligingseis. U kunt het verplicht gestelde alarm dan meenemen in uw onderhandeling bij de aankoop van het voertuig. Vaak is het zo dat het voertuig via de dealer wel te verzekeren is met een lagere alarmklasse. Echter staat hier dan een duurdere premie tegenover. Indien u vooraf bij ons informeert en zorgt voor de benodigde beveiligingsklasse, is uw voertuig beter beveiligd en profiteert u van een lagere premie