Aansprakelijkheid bij zelfrijdend voertuig; hoe zit dat?
Geplaatst 10 oktober 2019
Er worden steeds meer proeven gedaan met zelfrijdende auto’s en ook zelfrijdende trucks. Nederland wil graag een ‘proeftuin’ zijn voor deze nieuwe ontwikkeling en loopt voorop qua techniek. Ook wij schreven al enkele artikelen over de komst van de zelfrijdende truck en auto en welke gevolgen dit heeft voor de transportsector. Maar er is ook nog een ander belangrijk aspect.
De vraag waar veel verzekeraars nog niet precies antwoord op hebben is: Wie is er verantwoordelijk als er iets misgaat met een zelfrijdend voertuig? Is dit de maker van software, de autofabrikant, de inzittende of iemand anders? Een lastige vraag om antwoord op te geven.
De wet is daar vooralsnog duidelijk over: de bestuurder is te allen tijde verantwoordelijk. Zo werd een bestuurder van een Tesla Model X in 2019 beboet voor bellen tijdens het rijden. Hij beriep zich op het feit dat hij de auto op dat moment niet bestuurde en dat de autopilot van de auto beter kan rijden dan hijzelf. Maar de rechter oordeelde dat hij zich als bestuurder aan de wet moet houden en die schrijft voor dat het gebruik van een smartphone tijdens het rijden verboden is. Ook was de autopilot een feature van de auto en was de auto niet 100% zelfrijdend.
Ongelukken met zelfrijdende auto’s
De wet is op dit moment ook duidelijk over ongelukken met zelfrijdende auto’s. Als de chauffeur de auto (deels) bestuurt, is deze verantwoordelijk. Wordt de auto automatisch bestuurd en er gaat iets mis, dan is de producent van de apparatuur aan boord van de auto verantwoordelijk. De wet voorziet hierbij in testen met auto’s die geen chauffeur hebben. Feit is dat de ondernemer die hiermee wil gaan testen goed verzekerd moet zijn mocht er toch iets misgaan. U mag alleen nog niet met een volledig zelfrijdende auto de weg op in Nederland als dit geen test is.
Onderzoek naar veiligheid van hard- en software
Voordat zelfrijdende auto’s echt de weg op mogen moet er nog wel het nodige gebeuren. Zo laat de overheid onderzoeken of de software van zelfrijdende auto’s en trucks gehackt kan worden. De chauffeur moet immers veilig kunnen rijden, ook als hij gebruik maakt van het zelfrijdende systeem van de wagen. Pas als hierover voldoende duidelijkheid en zekerheid is kan een grootschalige proef met zelfrijdende voertuigen worden uitgevoerd.
Bestuurder blijft altijd verantwoordelijk
Hoe geavanceerd zelfrijdende auto’s vandaag de dag ook zijn, de bestuurder blijft altijd verantwoordelijk om op waarschuwingssignalen te reageren. Met andere woorden: een chauffeur die nu gebruik maakt van een auto met zelfrijdende functies mag niet achter het stuur gaan liggen slapen. Hij moet alert blijven om als er iets onverwachts gebeurt direct te kunnen ingrijpen. Als er in de toekomst auto’s op de weg komen die geen chauffeur meer nodig hebben, en dat is niet ondenkbaar, dan zal de wet moeten worden aangepast op dit punt. De aansprakelijkheid komt dan waarschijnlijk te liggen bij de ontwikkelaar van de hard- en software van de auto’s.
Nederland is koploper met zelfrijdende auto’s
Nederland is een vooraanstaand land als het gaat om innovaties op het gebied van zelfrijdende personenauto’s en trucks. Er wordt volop ruimte geboden aan bedrijven en universiteiten om hiermee te testen. Doel is om het wegtransport en ook het vervoer van personen op den duur veiliger en duurzamer te maken.
Verzekeren van vrachtwagens
Gaat u een vrachtwagen kopen die voorzien is van allerlei handige technische snufjes, dan heeft u alsnog een goede verzekering nodig. Neem contact met ons op voor een voorstel op maat.