Advies voor chauffeurs naar Groot-Brittannië: vraag nu een paspoort aan

Geplaatst 15 september 2021

Veel Nederlandse vrachtwagenchauffeurs rijden ook ritten naar Groot-Brittannië. Tot 1 oktober 2021 kunnen zij dit nog doen met een identiteitskaart, maar na deze datum is dat niet meer mogelijk. Zij hebben dan een paspoort nodig om de grens te kunnen passeren. Chauffeurs die op dit moment geen geldig paspoort hebben, moeten haast maken met het aanvragen van een nieuw paspoort. Dit kan bij de afdeling Burgerzaken binnen de gemeente waarin zij woonachtig zijn. Het proces voor het verkrijgen van een nieuw paspoort kan namelijk wel vier weken in beslag nemen.

Per 1 oktober 2021 geldt een paspoortverplichting

Voor iedereen die naar Groot-Brittannië wil reizen geldt de nieuwe paspoortverplichting, die per 1 oktober 2021 ingaat. De regeling is dus niet alleen voor chauffeurs. Natuurlijk is het voor beroepschauffeurs wel éxtra belangrijk om de zaken op tijd te regelen, zodat kan worden voorkomen dat er vertragingen ontstaan in de ritten en leveringen. Een deel van de chauffeurs heeft enkel een identiteitsbewijs en dit is niet meer voldoende om het land te mogen betreden. Een ander deel heeft een paspoort, maar dit paspoort is (bijna) verlopen. Voor alle chauffeurs geldt dat het belangrijk is om een geldig paspoort te hebben wanneer zij na 1 oktober 2021 naar Groot-Brittannië willen reizen.

Problemen onderweg voorkomen

De logistiek dienstverlener en de opdrachtgever hebben in de regel een overeenkomst, zoals een vervoersovereenkomst, waarin is opgenomen dat het verplicht is om de juiste papieren te hebben. Dit is in de meeste gevallen een standaard afspraak. Dit betekent dat het niet nodig is om een aparte clausule te hebben met betrekking tot het hebben van een geldig paspoort voor ritten van en naar Groot-Brittannië. Dat is uitsluitend noodzakelijk wanneer er geen afspraak over de aanwezigheid van juiste documenten opgenomen is in de standaard overeenkomst. In de praktijk betekent dit ook dat er schadevergoedingen in rekening kunnen worden gebracht wanneer er vertragingen van leveringen ontstaan door het ontbreken van een geldig paspoort.

Goed verzekerd de weg op, met de juiste papieren

Uiteraard is het altijd belangrijk om de juiste documenten present te hebben bij elke rit. Dit betekent dat het na 1 oktober 2021 belangrijk is om ook een geldig paspoort aanwezig te hebben bij een rit van of naar Groot-Brittannië. Niet alleen de documenten zijn belangrijk, maar ook de verzekeringen. U heeft de juiste verzekeringen nodig wanneer u naar Groot-Brittannië rijdt. ABW is dé transportverzekeraar en staat graag voor u klaar met de juiste verzekeringen. Wij informeren en adviseren u graag. Neem gerust eens vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs