Automatisering kan ook in kleine magazijnen

Geplaatst 26 augustus 2019

In de vakmedia ziet u waarschijnlijk vaak mooie rapportages van robots die een compleet magazijn beheren en orderpicken. Zou dit ook bij u kunnen in uw kleine magazijn? Is het inzetten van robots effectiever en goedkoper dan uw huidige mensen? In dit artikel geven wij u een aantal redenen waarom automatisering ook prima kan in kleinere magazijnen.

Juist kleinere bedrijven kunnen veel profijt hebben van de nieuwe technologieën. Zaken als Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie, big data, collaboratieve robotica en Machine Learning kunnen heel interessant zijn. Als u een klein magazijn heeft is de implementatie van nieuwe technieken vaak makkelijk en kunt u dit sneller doen dan uw grote concurrent. Het kost hen namelijk veel meer tijd om alle processen te digitaliseren en robots juist in te stellen. Ook is de investering natuurlijk bij een groter magazijn natuurlijk ook hoger. Wat zijn de voordelen om op korte termijn uw magazijn te gaan automatiseren? Hieronder leest u ze!

1. U kunt er kosten mee besparen

Over het algemeen verhouden de kosten voor het in bedrijf stellen van een systeem zich in lineair opzicht niet met de grootte van het systeem. Bij grotere systemen zijn de overheadkosten vaak nog wel te overzien, maar bij kleinere systemen kunnen ze tot wel veertig procent van de totale oplossing bedragen. Dit maakt automatisering voor kleinere operaties vrijwel onbetaalbaar. Door te kiezen voor automatisering combineert u IoT principes met Machine Learning en kunstmatige intelligentie. Machine Learning zal onder andere bepalen hoe bepaalde apparatuur optimaal en zo specifiek mogelijk kan worden gebruikt. Daardoor bespaart u flink op de overheadkosten.

2. Slimme systemen passen zich aan

Een tweede reden om te kiezen voor automatisering is het feit dat slimme systemen zich eenvoudig kunnen aanpassen. Een manueel magazijn lijkt vaak overzichtelijk, maar heeft in werkelijkheid kleine afwijkingen waar robots moeilijk mee om kunnen gaan. De oplossing voor dit probleem kan worden gevonden in collaboratieve robots. Ze gebruiken niet alleen kunstmatige intelligentie en geavanceerde sensoren, maar zijn ook in staat om samen te werken met mensen. In deze video ziet u een voorbeeld van co-bots:

3. Eenvoudig te implementeren

Dankzij automatisering kunnen kleine bedrijven verder groeien en zich klaarmaken voor de toekomst. Om dit te bereiken hoeft u in eerste instantie geen grote investering te doen. U kunt ook beginnen met een paar robots en later eventueel opschakelen. Dankzij de intelligente software en peer-to-peer communicatie (tussen robots, orders en planning) zijn robots en geautomatiseerde voertuigen eenvoudig te implementeren. Daar zijn ze ook in kleinere aantallen rendabel.

4. Automatisering zorgt voor kleinere magazijnen

Slimme distributienetwerken zorgen ervoor dat magazijnen kleiner worden. Steeds meer bedrijven willen hun magazijn klein houden. Waar mensen maar tot een bepaalde hoogte iets kunnen pakken zijn de grenzen bij een robot tot op zekere hoogte onbeperkt. De oppervlakte van het magazijn kan dus kleiner worden, terwijl de hoogte omhoog kan. De trend van ‘Predictive shipping’ zorgt er ook voor dat er minder ruimte nodig is. Dit houdt in dat goederen vanuit een centraal magazijn naar een kleiner magazijn worden gestuurd, zelfs al voordat ze zijn besteld. Op die manier is er een snellere doorloop en blijft de voorraad in het magazijn laag.

5. Nieuwe technologieën zijn betaalbaar

Doorgaans vereisen geautomatiseerde systemen een flinke kapitaalinvestering omdat ze op maat gemaakt moeten worden. Ook is het lastig om ze zelf te installeren en aan te passen. Deze vooroordelen kloppen de laatste jaren niet meer. Door de snelle innovatie zijn de kosten van robots en systemen fors afgenomen. Voor kleine bedrijven is het nu ook erg aantrekkelijk om te beginnen met het automatiseren van hun magazijn.

Verzekeren van bedrijfsmiddelen

Voor het verzekeren van uw nieuwe robot in het magazijn kunt u terecht bij ABW in Dordrecht. Wij bieden een breed scala aan zakelijke verzekeringen voor transportbedrijven en logistieke centra. Onze medewerkers adviseren u graag over de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor een afspraak.