Iets meer bewegen op kantoor goed voor de gezondheid

Geplaatst 8 juni 2021

In heel Europa is er geen land te vinden waarin werknemers zo veel zitten als in Nederland. Dagelijks brengen we gemiddeld 10 uur zittend door. Dit is heel ongezond en daarom wil het ministerie van Sociale Zaken Nederlandse werknemers meer in beweging krijgen gedurende de werkdag. Gezondheidsrisico’s worden hiermee teruggedrongen, evenals het risico op vervroegd overlijden. Het ministerie is daarom eind mei een campagne gestart om iedereen minimaal 30 minuten per dag te laten bewegen.

Afwisseling is belangrijk voor de gezondheid

De campagne van het ministerie roept iedereen op om in beweging te komen. Het is de bedoeling dat elke Nederlandse medewerker minstens eens per half uur even beweegt. Afwisseling is hierbij heel belangrijk. Het doel van de campagne is dan ook niet om Nederlanders vaker te laten staan. Langer dan een half uur staan is namelijk ook niet gezond. Het gaat om echte beweging, waarbij de bewegingen worden afgewisseld. Even de benen strekken, de polsen draaien, een stukje lopen… Het is altijd goed om staand en zittend werken af te wisselen, waarbij er niet langer dan 30 minuten achtereen wordt gezeten of gestaan.

De ene pandemie versterkt de andere pandemie

Zitten is een ware pandemie, volgens hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder. Al in 2012 werd zitten volgens hem uitgeroepen tot een pandemie, een wereldwijd probleem dat zich in Nederland het sterkst voor doet. Nu hebben we ineens ook nog te maken met de coronapandemie, waardoor we eigenlijk alleen nog maar meer zijn gaan zitten. De coronapandemie versterkt hiermee de zitpandemie. Hierdoor worden diverse ernstige aandoeningen veroorzaakt, waaronder overgewicht en suikerziekte (diabetes). Het is belangrijk om minimaal eens per dag minstens 20 minuten achtereen matig intensief te bewegen om het hart beter te laten pompen. Hier worden ook het brein scherper en het immuunsysteem beter van.

Chauffeurs maken lange dagen achter het stuur

In sommige beroepen bestaat er de keuze tussen zittend of staand werken. Chauffeurs hebben deze keuze uiteraard niet. Veel chauffeurs maken lange ritten en zitten dan ook vaak nog langer dan 10 uur per dag. Zeker voor hen, en hun gezondheid, is het belangrijk dat zij regelmatig even in beweging komen. Dit houdt het gezond en zorgt voor nieuwe focus voor het volgende deel van de rit.

Minder ziekteverzuim bij meer beweging

Wanneer ook chauffeurs meer in beweging zouden komen, dan neemt het ziekteverzuim af. Veel ziekteklachten ontstaan door het lange zitten. Als chauffeurs wat regelmatiger de benen zouden strekken en een stukje zouden lopen, dan verkleint het risico op klachten.