China legt ‘zijderoute’ aan als transportroute naar EU

Geplaatst 22 juli 2019

Niet alleen in Afrika worden massaal spoorlijnen en wegen aangelegd door China. Ook in Europa timmeren de Chinezen nu letterlijk aan de weg met de aanleg van een megasnelweg van Beijing naar West-Europa. Het ambitieuze project ‘Nieuwe Zijderoute’ moet de aantrekkelijke zuidkust met het noorden van het land gaan verbinden om zo een veilige en snellere route te creëren die de smalle, gevaarlijke bergwegen vervangt. De snelweg opent letterlijk de poort naar Europa en zal aansluiten op het bestaande snelwegennet.

China ziet het project als een kans om de mogelijkheden in Europa te verkennen en verder uit te bouwen. In Montenegro vinden momenteel grote werkzaamheden plaats. Wat voor gevolgen gaat deze transportroute hebben voor ondernemers in Nederland en de EU?

Kandidaat voor de EU

De nieuwe snelweg is voor Montenegro een belangrijke stap naar het EU-lidmaatschap. De EU wil namelijk dat het land beter bereikbaar wordt voor mensen en producten. China deed het beste aanbod voor het project en bood betere voorwaarden dan de Europese concurrentie. Via een Chinese bank kon er een enorm krediet met een contract van 1 miljard euro worden afgesloten. Dit gebeurde volgens critici onder niet al te gunstige voorwaarden. Zij vrezen dat Montenegro het nooit zal kunnen afbetalen. De schimmigheid rond het contract en de voorwaarden werpt een schaduw over het positieve doel van het project.

Deze reportage van RTL Nieuws laat de immense schaal van het project zien.

Chinese invloed

Montenegro maakt het China gemakkelijk door het beperken van belastingen op bijvoorbeeld de import van materialen. Daarom kunnen de Chinese bouwers het project groot aanpakken. Ze wonen in net opgezette containerdorpen en hebben daar zelfs hun eigen restaurants. De oppositie in Montenegro vreest de enorme Chinese invloed, die met het project wordt binnengehaald en die veel groter is dan in andere landen. Bovendien zal China ook invloed op de politiek kunnen gaan uitoefenen als het enorme krediet op termijn niet afbetaald kan worden. Daarnaast wordt er gevreesd voor de gevolgen die het immense bouwproject heeft voor het milieu.

TIR-transporten mogen de grens over

Om de Nieuwe Zijderoute open te stellen voor wegtransport, heeft China enkele belangrijke grensovergangen geopend. De laatste tijd neemt het vervoer over land tussen Europa en China toe. Het gaat dan vooral om vervoer over het spoor, maar ook wegtransport wordt steeds meer als mogelijkheid gezien. Vandaar dat China op verzoek van de internationale wegtransportorganisatie IRU een aantal belangrijke grensposten heeft geopend voor transporten die vallen onder de TIR-regelgeving. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de transportroute van China naar de EU.

Gevolgen voor ondernemers

Waar een transport van Rotterdam naar China over het water er een maand over doet, zal deze route per weg de reistijd fors verkorten. Dit maakt het voor Chinese ondernemers makkelijker en voordeliger om goederen naar Europa te exporteren. Dit is een risico voor bedrijven, maar geeft ook weer kansen om zelf sneller goederen naar China te exporteren.