Circulair ondernemen: trailerzeil krijgt tweede leven

Geplaatst 20 november 2019

Circulair ondernemen wint steeds meer aan populariteit. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met de groter wordende aandacht voor duurzaamheid en een goede zorg voor de aarde en het milieu. Zoals Nederland er nu voor staat, gaan we de klimaatdoelen van Parijs niet halen. De komende jaren wordt de hoeveelheid hernieuwbare energie flink groter, maar het is niet genoeg. 

Alle reden voor bedrijven om extra veel aandacht te besteden aan duurzaamheid. Circulair ondernemen hoort hier ook bij. Een Zwitsers bedrijf bewijst dat ook de transportsector hier zeker op kan focussen. Ze gebruiken trailerzeilen als materiaal voor hun producten. 

FREITAG circulair ondernemen

Het Zwitserse bedrijf FREITAG, dat ook filialen in Nederland heeft, focust al bijna een kwart eeuw op circulair ondernemen. Dit bedrijf laat zien dat ook de transportsector zich hier goed mee bezig kan houden. Alles wat nodig is, is de combinatie van goede wil en een creatieve insteek. FREITAG gebruikt namelijk de trailerdekzeilen van vrachtwagens om tassen voor consumenten van te maken. In deze video ziet u hun verhaal:

Consumenten kunnen steeds minder vaak een tasje krijgen in de winkel. Dit heeft natuurlijk ook alles met de focus op duurzaamheid te maken. De consumenten zijn daarom blij met een eigen, stevige boodschappentas. Consumenten zijn dan ook erg blij met de unieke tassen die gemaakt worden van trailerdekzeilen. 

Iedere tas van trailerdekzeil is uniek

De draagtas werd bekend onder de naam ‘dragnet’ en wordt volledig gemaakt uit ‘oud materiaal’. In plaats van dit materiaal weg te gooien wordt het gebruikt om steeds andere, unieke draagtassen te maken. De draagtassen zelf worden gemaakt van trailerdekzeil en de hengsel van de tassen worden vervaardigd uit autogordels. Oude fietsbanden worden gebruikt om de tassen met een mooie bies af te kunnen werken. De draagtassen zijn dus in het geheel gemaakt van sterke materialen die voor dagelijks gebruik afgedankt zijn, maar die in hun nieuwe ‘functie’ nog jarenlang dienst kunnen doen. 

Een echte truckspotters in dienst

We kennen natuurlijk allemaal wel de vliegtuigspotters, maar de truckspotters zijn een stuk minder bekend. FREITAG verwerkt maar liefst 640 ton aan oude trailerdekzeilen op jaarbasis. Al deze trailerdekzeilen moeten natuurlijk ergens vandaan komen en daar zorgen de truckspotters deels voor. Zij gaan achter de trucks met oude trailerdekzeilen aan, soms letterlijk, om de zeilen bij vervanging te kunnen bemachtigen. Jaarlijks ontvangt FREITAG het trailerdekzeil van gemiddeld 6.700 vrachtwagens om tassen van te maken. 

Circulair ondernemen

ABW kent al tientallen jaren de transportbranche. Wij zien veel goede, bestaande initiatieven en we zien veel nieuwe ontwikkelingen en innovaties die de branche verder helpen. Wij kunnen niet anders dan achter het circulair ondernemen staan, want duurzaamheid is belangrijk. Heeft u oude trailerdekzeilen liggen en wilt u ze niet weggooien? Denk er dan eens aan om ze aan te bieden aan FREITAG. 

Natuurlijk raden wij u ook aan om de verzekeringen voor het transportbedrijf goed op orde te houden. Neemt u gerust eens contact op met één van onze adviseurs voor meer informatie of advies.