Coulanceregeling van CBR bij rijbewijzen en code 95 certificaten

Geplaatst 23 maart 2021

Door de coronacrisis hebben we al langere tijd te maken met een lockdown. Deze lockdown vergroot het risico dat uw rijbewijs of code 95 certificaat verloopt en u deze niet op tijd kunt verlengen. Het CBR heeft hiervoor een coulanceregeling opgesteld en deze regeling is opnieuw verlengd.

Is uw rijbewijs verlopen of zal deze verlopen vóór 30 juni 2021? Dan kunt u door deze coulanceregeling gewoon binnen de Europese Unie blijven rijden. De coulanceregel zorgt er ook voor dat de geldigheid van diverse examenuitslagen, waaronder AVB (examen voertuigbeheersing), verlengd worden.

Verlenging van 7 maanden geldt ook voor code 95

De geldigheid van examenuitslagen en (theorie)certificaten wordt opnieuw verlengd met de coulanceregeling van het CBR. De nieuwe coulanceregeling loopt tot het einde van 2021. Uitslagen van theorie-examens voor het T-rijbewijs, bus, vrachtwagen, motor, auto en bromfiets en het examen voertuigbeheersing worden verlengd met 7 maanden. Deze nieuwe verruiming is ook geldig voor code 95, ofwel de verklaring van vakbekwaamheid, en daarmee ook geldig voor toetsen en deelexamens. Tot wanneer de verruiming voor u precies geldt is afhankelijk van de maand waarin de oorspronkelijke geldigheid van het certificaat of de examenuitslag vervalt.

Hoe ziet de code 95 verlenging er precies uit?

Wanneer uw code 95 inmiddels is verlopen, of binnenkort gaat verlopen, is het belangrijk wat nu precies voor u geldt als het om de verlenging van de coulanceregeling gaat. Verliep uw rijbewijs tussen 1 februari en 1 juni 2020? Dan is deze nog tot 1 juli 2021 geldig. Is uw rijbewijs tussen 1 juni en 1 september 2020 verlopen? Dan is deze nog geldig tot 13 maanden na de datum van verloop. Is uw rijbewijs verlopen, of gaat deze verlopen, tussen 1 september 2020 en 1 juli 2021? Dan is uw rijbewijs nog geldig voor de duur van 10 maanden na datum van verloop.

Wat als uw rijbewijs code 95 verloopt ná 1 juli 2021?

Als er iets is dat we hebben geleerd in 2020, dan is het wel dat we de toekomst in geen geval kunnen voorspellen. Corona, en de hele crisis daaromheen, is compleet onvoorspelbaar. Duidelijk is dat veel rijbewijzen code 95 een verlopen op 10 september 2021, wat dus nog ruim ná 1 juli 2021 ligt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt nog of een aanvullende verlenging voor deze rijbewijzen code 95 haalbaar is.

Wie mag gebruik maken van de coulanceregeling?

In de basis is de coulanceregeling van het CBR geldig voor iedereen die in het bezit is van een Europees rijbewijs. Dit betekent dat de regeling ook actief is voor mensen die een rijbewijs met verkorte geldigheid hebben. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer iemand aan een medische aandoening lijdt. Het advies luidt voor deze specifieke groep om vooral zelf op te blijven letten in hoeverre het verantwoord is om nog de weg op te gaan.

ABW en code 95 trainingen

ABW is dé transportverzekeraar. Wij bieden ook code 95 trainingen aan voor uw chauffeurs met daarbij de focus op preventie. Hiervoor hebben wij een ruime selectie trainingen beschikbaar. Uiteraard hebben ook wij te maken met de coronamaatregelen. Vanaf 16 maart mogen we van het CBR weer starten met de code 95 theorie trainingen. Heeft u interesse of wilt u meer informatie en advies? Neemt u dan gerust contact met ons op.