Cyberaanval op uw bedrijf, wat te doen?
Geplaatst 19 september 2019
Ieder bedrijf kan te maken krijgen met een cyberaanval. Het kan zijn dat u ‘vijanden’ heeft die u dwars willen zitten, maar het kan ook puur toeval zijn dat uw bedrijf door hackers wordt uitgekozen om een cyberaanval op uit te voeren. Het is natuurlijk heel vervelend als uw website of e-mailaccount wordt gehackt. Dit kan al gebeuren als u per ongeluk op een verkeerde link klikt. Als u dit overkomt, volg dan de onderstaande stappen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Geklikt op verdachte link
Als u vermoedt dat uw computer besmet is omdat u op een ‘foute’ link heeft geklikt, handel dan als volgt:
- Verbreek onmiddellijk de internetverbinding
- Koppel eventuele externe gegevensbronnen zoals harddisks los van de computer
- Maak een foto of screenshot van het scherm met de verdachte melding
- Sluit het programma dat door het klikken op de link is gestart meteen af
- Voer een virusscan uit en laat alle verdachte software van uw computer verwijderen
- Neem eventueel contact op met uw IT provider als u daarna nog steeds problemen ervaart
Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat er iets misgaat. Wees altijd op uw hoede met het klikken op links in bijvoorbeeld e-mailberichten of berichten die u via chatdiensten zoals Messenger ontvangt. Deel dit beleid ook met uw personeel indien van toepassing. Dan nog kan er een cyberaanval worden uitgevoerd. U kunt noch van uzelf noch van uw personeel verwachten dat zij altijd en onder iedere omstandigheid juist handelen. Een cyberaanval is meestal niet ‘de schuld’ van onzorgvuldig handelen maar voor een groot deel ‘domme pech’.
Netwerkprinter is zwakke schakel
Veel bedrijven werken vandaag de dag met een netwerkprinter. Die staat op een centrale plek in het bedrijf en werkt netjes de printopdrachten van de medewerkers af. Maar de printer staat ook in verbinding met uw netwerk en is dus van buitenaf te benaderen als er een lek in het netwerk is. Vervolgens kan de hacker uw printopdrachten inzien of zelf printopdrachten geven.
Nu heeft een hacker aan dat laatste niet zo veel tenzij hij die prints op de één of andere manier kan bemachtigen. U kunt tegen het ‘binnendringen’ van de printer niet heel veel doen. Wel kunt u controleren of er op vreemde momenten printopdrachten worden gegeven, bijvoorbeeld s ’avonds of ’s nachts als er niemand in het bedrijf aanwezig is.
MKB in transportsector loopt risico
Misschien heeft u een klein transportbedrijf en denkt u daarom dat het zo’n vaart niet zal lopen met een cyberaanval. Maar vergis u niet, hackers richten zich ook en soms juist op het MKB omdat dat makkelijke slachtoffers zijn die hun internetbeveiliging vaak niet goed op orde hebben. U kunt hierdoor wel degelijk schade oplopen, al is het alleen al omdat u uw computers een paar dagen niet kunt gebruiken vanwege een ‘gijzeling’.
Bij een gijzeling wordt de computer geblokkeerd en kunt u er niets meer mee totdat u losgeld heeft betaald, meestal in bitcoins. Natuurlijk moet u nooit losgeld betalen, maar een deskundige inschakelen om uw computer weer ontgrendeld te krijgen. Het verlies van data en verlies van productiviteit zijn dan vaak wel aan de orde.
Sluit een cyberverzekering af
Veel van onze klanten maken zich sinds de invoering van de AVG extra zorgen over de beveiliging van hun data en de kans op een mogelijke aanval. De gevolgen en PR-schade kunnen groot zijn. Wij bieden daarom een cyberverzekering aan speciaal voor ondernemers die professionele ondersteuning willen bij een aanval of gijzelsoftware. Neem contact met ons op voor advies.