Diefstal van zware bedrijfsvoertuigen toegenomen

Geplaatst 16 december 2019

Er wordt vaak gedacht dat het risico op diefstal van een zwaar voertuig niet erg groot is. Het is niet eenvoudig om een zwaar bedrijfsvoertuig te ontvreemden, dus zal dat ook wel niet snel gebeuren. Helaas blijkt het risico in de praktijk groter te zijn dan vaak gedacht wordt. Sterker nog, er is een flinke toename in het aantal diefstallen van zware bedrijfsvoertuigen ten opzichte van vorig jaar. 

Aantal diefstallen 60% toegenomen 

In de eerste 10 maanden van 2018 werden er 30 voertuigen gestolen met een gewicht groter dan 3.500 kilo. Dit jaar zien we een toename van maar liefst 60 procent, want in de eerste 10 maanden van 2019 werden er maar liefst 48 van deze zware voertuigen gestolen. Oktober was de slechtste maand voor ondernemers. Volgens het LIV, Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit, werden er in deze maand maar liefst 11 zware bedrijfsvoertuigen gestolen. In oktober 2018 waren dit er ‘slechts’ 4. 

Verklaring van toename?

Het kost veel meer moeite om een zware bedrijfswagen te stelen dan om bijvoorbeeld een auto te stelen. Dit zorgt ervoor dat veel ondernemers de risico’s onderschatten. Toch blijkt dat veel voertuigcriminelen bereid zijn om de moeite te nemen en een grote wagen te stelen. Volgens het LIV is er geen specifiek onderzoek verricht naar de oorzaak van de flinke stijging van diefstallen van zware voertuigen. 

Wel geeft woordvoerder André Bouwman aan dat hier meerdere redenen voor te bedenken zijn. Op de eerste plaats gaat het weer een stuk beter met de Nederlandse economie, waardoor er weer meer zware bedrijfsvoertuigen op de wegen te vinden zijn. Daarnaast wordt gezien dat veel diefstallen van zware bedrijfswagens vooral te maken hebben met de lading van de wagen. Kennelijk is de vracht voor veel criminelen erg interessant. 

Inhoud die voorverkocht kan worden

Het gaat de dieven dus niet zo zeer om het zware bedrijfsvoertuig, maar vooral om wat er in het voertuig aanwezig is. In bepaalde gevallen is de lading voor de hand liggend, terwijl de lading in andere gevallen compleet onbekend is (of zou moeten zijn). Uiteindelijk wordt er gezocht naar lading die doorverkocht kan worden. Zo werd er in juli 2019 in Helmond een vrachtwagen vol Bounty snoeprepen gestolen en in oktober 2019 werd er een vrachtwagentrailer vol pakketten gestolen in Rotterdam.

ABW biedt u de juiste verzekeringen

Transportbedrijven moeten zich bewust zijn van het feit dat het risico op diefstal van zware voertuigen groter aan het worden is. Het is belangrijk om de nodige maatregelen te treffen. Daarnaast is het uiteraard verstandig om goed te zorgen voor de juiste verzekeringen. ABW staat hierin graag voor u klaar. Als dé verzekeraar voor transportbedrijven kunnen wij u altijd de beste oplossingen bieden. Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.