Elektrische bestelauto aanschaffen met subsidie

Geplaatst 6 april 2021

Het aanschaffen van een elektrische bestelauto is een grote investering. Zeker kleinere bedrijven vinden het lastig om in duurzamer transport te investeren. Toch is er een flinke groei te zien in het aantal verkopen van elektrische bestelauto’s. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er een subsidie van 5.000 euro beschikbaar is sinds 2021. Ondernemers kunnen hiervoor in aanmerking komen wanneer zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit maakt de keuze voor duurzaam transport een stuk makkelijker.

Waarom een subsidie voor elektrische bestelauto’s?

Er zijn nu meer bestelauto’s dan ooit op de weg. Zeker de koeriersdiensten en bezorgdiensten hebben het drukker dan ooit tevoren en maken ook meer kilometers dan ooit tevoren. Nederland moet verduurzamen. We moeten een milieuvriendelijker land worden. De overheid is zich ervan bewust dat de investering in elektrische bestelwagens voor kleinere ondernemingen te groot kan zijn.

Grotere ondernemingen nemen dan ook gemakkelijker de stap richting elektrisch transport. Door een subsidie van 5.000 euro beschikbaar te stellen, wil de Nederlandse overheid alle ondernemers stimuleren om over te stappen op duurzamer transport.

De subsidieregeling voor elektrische bestelauto’s

De subsidie is voor een bepaalde tijd geldig, namelijk tot 2025. Tegen die tijd zullen er meer emissievrije zones te vinden zijn, voornamelijk in de grotere steden. Daar moeten bedrijven goed op voorbereid zijn. Het subsidiebedrag van 5.000 euro is het maximaal te verkrijgen bedrag. De nieuwprijs van de elektrische bestelauto bepaalt de precieze hoogte van het subsidiebedrag waar u recht op zou hebben.

Dit subsidiebedrag staat gelijk aan 10 procent van de nieuwprijs van de elektrische bestelauto. Hierbij is dus een maximaal bedrag ingesteld van 5.000 euro. Aanvullend kunnen ondernemers in aanmerking komen voor diverse financieel aantrekkelijke fiscale regelingen. De milieu-investeringsaftrek is hier een mooi voorbeeld van.

Wie heeft recht op de subsidie voor elektrisch transport?

Er zijn meerdere voorwaarden waaraan een ondernemer moet voldoen om in aanmerking te komen voor het subsidiebedrag ter waarde van 10 procent van de nieuwprijs van de elektrische bestelauto. Eén van de meest belangrijke voorwaarden is dat de bestelauto minimaal 100 kilometer uitstootvrij af moet kunnen leggen. Er kan per bestelauto een subsidie worden aangevraagd. Er geldt wel een maximaal aantal bestelauto’s waarvoor een subsidie kan worden aangevraagd. Het ontvangen subsidiebedrag moet terug worden betaald wanneer de elektrische bestelauto binnen een termijn van 3 jaar wordt verkocht.

Maximale bedragen per jaar

Vraagt u nu de subsidie aan voor een elektrische bestelauto, maar is het maximale uit te geven subsidiebedrag al bereikt? Dan moet u wachten tot het volgende jaar. Voor 2021 is er een bedrag gereserveerd van 22 miljoen euro. Elk opvolgend jaar is er een kleiner bedrag beschikbaar. In totaal is er een bedrag van 185 miljoen euro gereserveerd voor het uitgeven van subsidies voor elektrisch transport. De verwachting is dat elektrische bestelauto’s jaarlijks goedkoper zullen worden. Daarom is besloten om het beschikbare subsidiebedrag jaarlijks omlaag te brengen.

Zorg voor de juiste verzekeringen

ABW is dé verzekeraar van de transportsector. Maar ook voor het verzekeren van uw elektrische auto bent u bij ons aan het juiste adres. Wij informeren en adviseren u graag over de mogelijkheden. Wilt u meer weten? Neem gerust eens contact op met één van onze adviseurs.