Fabrikanten verwachten problemen door tekort aan chips

Geplaatst 17 juni 2021

Een tekort aan chips zorgt voor vertragingen in de productieprocessen van trucks. Volvo Group heeft nu al aangegeven dat meerdere productielijnen op dit moment al stil zijn gelegd wegens het tekort aan chips. De fabrikant kan niet uitsluiten dat er meer verstoringen zullen ontstaan door de tekorten. Deze productiestakingen, welke naar verwachting zeker een paar weken duren, kunnen uiteindelijk ook een negatieve invloed hebben op andere afdelingen binnen de onderneming.

Veel onzekerheden binnen de markt

Voor diverse onderdelen, waaronder halfgeleiders, is de toeleveringsketen op wereldwijd niveau instabiel. Leveranciers kunnen de grote vraag naar chips voor trucks niet meer aan en de onzekerheden over de ontwikkelingen groeien. De vraag naar chips groeit gestaag door, mede door de sterk groeiende vraag naar spelcomputers en andere elektronische apparatuur. Door de coronacrisis is de vraag sterk gestegen, waardoor er nu binnen de markt problemen ontstaan. Chips kunnen niet meer tijdig worden geleverd en de productielijnen van autofabrikanten komen stuk voor stuk stil te liggen.

Toenemende vraag kent meerdere oorzaken

Een aardig deel van de oorzaak is te vinden in de toenemende vraag naar chips. Wereldwijd brengen mensen veel meer tijd thuis door, als gevolg van de coronacrisis. Dit verklaart de vraag naar chips, welke verwerkt worden in spelcomputers en andere elektronica. Toch is dit niet de enige oorzaak. Chipmakers in de Amerikaanse staat Texas werden in hun productieprocessen gehinderd door het slechte weer. Daarnaast wordt de toevoer van chips ook gehinderd door een brand die in een Japanse chipfabriek woedde.

Meerdere wagenfabrikanten in de problemen

Volvo Group geeft aan in het eerste kwartaal van 2021 een verdubbeling van het aantal orders te hebben vastgesteld. De orderportefeuille bevat nu maar liefst 85.461 trucks. Daarnaast maakt Volvo Group ook bouwvoertuigen, bussen en andere voertuigen. Het is onzeker of de trucks daadwerkelijk geproduceerd kunnen worden. Volvo Group is niet de enige fabrikant die moeilijkheden ervaart. Bij Scania lopen de vertragingen ook flink op en Daimler heeft al duizenden medewerkers naar huis gestuurd met een WW-regeling.

Wachten met het bestellen van nieuwe trucks

Het advies aan transportbedrijven luidt vooral om tijdig actie te ondernemen en de gewenste order te plaatsen. Is de wagen sneller nodig dan de langere levertijd, dan kan er gekozen worden voor het aanschaffen van een tweedehands truck.