Gaat de Brexit zorgen voor meer inklimmers?

Geplaatst 14 september 2019

Het aantal migranten dat probeert in vrachtwagens te klimmen die staan te wachten om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken, is een groot en groeiend probleem. Deze inklimmers doen er alles aan om de oversteek te maken. Wat gaat er gebeuren na de Brexit? Is het Verenigd Koninkrijk dan nog steeds zo aantrekkelijk of neemt het aantal inklimmers af? TLN voorspelt meer inklimmers.

Problemen in Calais

Eerder schreven we al over de problemen in Calais, maar ook in Rotterdam zijn dagelijks inklimmers. Chauffeurs en ook douanepersoneel doen er alles aan om inklimmen te voorkomen, maar het is simpelweg niet altijd te voorkomen. De migranten worden steeds beter in het vinden van methodes om in vrachtwagens te kruipen om op die manier Engeland te bereiken. De Brexit, die nu voor 31 oktober gepland staat, gaat het VK naar verwachting aantrekkelijker maken voor asielzoekers.

TLN voorspelt meer inklimmers

Transport en Logistiek Nederland voorspelt dat na de Brexit het aantal inklimmers zal toenemen. Nu al zijn er dit jaar bijna 600 verstekelingen in vrachtwagens aangetroffen. Niet alleen in Hoek van Holland maar ook op andere plaatsen zoals in Limburg of op de A12 bij Woerden. Migranten lijken zich over het land te verspreiden en alle mogelijkheden aan te grijpen om naar ‘het beloofde land’ te kunnen reizen om daar een beter leven op te bouwen. Vaak gaat het om vrouwen die tegen hun wil in de prostitutie zijn beland of slachtoffers van mensenhandel. Ook al nemen bedrijven en chauffeurs maatregelen met sterkere zeilen op hun voertuigen en goed afgesloten en verzegelde laaddeuren, dan nog proberen gelukszoekers hun kans te grijpen.

Meer inklimmers door Brexit

Als de Brexit een feit wordt, of dat nu per 31 oktober 2019 is of op een later moment, zal dit tot gevolg hebben dat het probleem van de inklimmers toeneemt. Vrachtwagens staan dan zeer waarschijnlijk langer stil in Hoek van Holland, Duinkerken of Calais om door de douane te gaan. Dat geeft de inklimmers meer gelegenheid om zich in een vrachtwagen te verstoppen. Ook al doen de autoriteiten moeite om dit te voorkomen en zijn chauffeurs zo alert mogelijk, 24/7 de vrachtwagen in de gaten houden is nauwelijks te doen.

Wie is schuldig bij vervoer inklimmer?

Een chauffeur die kan aantonen er alles aan gedaan te hebben om inklimmen te voorkomen zal niet worden vervolgd. Als een illegale immigrant wordt betrapt, of dat nu aan deze kant of aan de overkant van Het Kanaal is, dan zal deze uiteraard worden opgepakt. Als het duidelijk is dat de chauffeur geen schuld treft, zal dit geen verdere gevolgen hebben. Maar het levert natuurlijk wel oponthoud en extra administratie op. Daarnaast is het voor de chauffeurs erg stressvol. Er zijn al verhalen opgedoken van chauffeurs die ‘met het zweet in de handen naar Calais rijden’, uit angst dat ze met een asielzoeker aan boord in Engeland aankomen met alle ellende van dien.

Gevolgen Brexit op de sector

Het zijn onrustige weken in het Verenigd Koninkrijk met Boris Johnson en het doorzetten van een Brexit. Voor niemand is er nog duidelijk of het een deal of no-deal Brexit gaat worden. De gevolgen voor de transportsector kunnen bij een no-deal Brexit groot worden. De EU en het VK zijn het nog niet eens over de in- en exportvoorwaarden. Blijf de situatie in de media volgen als ondernemer.

De overheid heeft een brexit Impact tool gemaakt en online gezet. Hiermee kunnen ondernemers kijken hoe groot de impact van een no deal brexit voor hun onderneming is. Doe de online scan.