Geldigheid Code 95 wordt uitgesteld door coronavirus

Geplaatst 16 april 2020

De nascholing als beroepschauffeur voor Code 95 is verplicht, maar het coronavirus gooit op veel verschillende manieren roet in het eten. Het volgen van de Code 95 nascholing is op dit moment niet mogelijk door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus te controleren. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft daarom besloten chauffeurs waarvan de Code 95 is verlopen op het rijbewijs de gelegenheid te geven deze bij de eerstvolgende gelegenheid te verlengen.Tot die tijd is het voor deze chauffeurs toegestaan om met een verlopen Code 95 op het rijbewijs te blijven rijden. Indien de code 95 en het rijbewijs gelijktijdig vervallen, kan de chauffeur een nieuw rijbewijs zonder code 95 aanvragen. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport handhaaft in deze gevallen niet op de geldigheid of afwezigheid van code 95, zolang de coronacrisis voortduurt.

Geen boetes voor verlopen Code 95

Onder normale omstandigheden worden chauffeurs met een verlopen Code 95, ofwel het bewijs van vakbekwaamheid, beboet. Er zijn uiteraard chauffeurs van wie de geldigheid van Code 95 afloopt in deze coronacrisis. ILT heeft deze chauffeurs met een C of C1 en/of een D of D1 rijbewijs laten weten dat zij nu niet beboet zullen worden voor het rijden met een verlopen Code 95 op het rijbewijs. De chauffeurs hebben nu immers geen gelegenheid om de nodige bijscholing te volgen en moeten, zolang dit kan, uiteraard aan het werk kunnen blijven. 

Hoe zit dit voor toekomstige chauffeurs?

Op het moment dat de corona maatregelen in werden gesteld waren er uiteraard ook veel toekomstige chauffeurs bezig aan de opleiding. Deze opleiding, voor het verkrijgen van de basiskwalificatie, ligt momenteel ook stil. De betreffende toekomstige chauffeurs zijn op dit moment dus nog niet in het bezit van een vakbekwaamheidsbewijs. Voor hen geldt de versoepeling dan ook niet. 

De handhaving in Europa

De ILT maakt duidelijk dat de versoepeling uitsluitend in ons eigen land geldt voor de periode waarin wij te maken hebben met de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen. De aanpak is hierdoor alleen in Nederland geldig en niet in andere landen. De ILT heeft wel laten weten in overleg te gaan over de handhaving op Europees niveau met de diverse inspecties die actief zijn in andere landen. 

ADR certificaten
Nederland heeft een multilaterale overeenkomst ondertekend en gepubliceerd waarmee de geldigheid van bepaalde eerder behaalde certificaten voor wegvervoer van gevaarlijke stoffen verlengd wordt tot 30 november 2020. Belangenorganisaties en opleiders hadden hiertoe in een eerder stadium opgeroepen, zodat ADR-chauffeurs en veiligheidsadviseurs ook tijdens de coronacrisis hun werk kunnen blijven doen. Het initiatief tot de multilaterale ADR-overeenkomst is genomen omdat veiligheidsprofessionals vanwege het coronavirus nu niet in staat zijn de herhalingscursus en het bijbehorend herhalingsexamen te doen (conform respectievelijk ADR 8.2.2.8.2 en ADR 1.8.3.7).  Hierdoor dreigden certificaten te verlopen.

Staatscourant
De multilaterale ADR-overeenkomst is geïnitieerd door Luxemburg en inmiddels door tien lidstaten ondertekend. 

Andere talen
De multilaterale ADR- en ADN-overeenkomsten zijn in andere talen te vinden op de website van de UNECE (Europese Commissie voor Europa van de Verenigde Naties): ADR en ADN. De RID-overeenkomst is in het Engels beschikbaar op de website van de OTIF.

Code 95 opleidingen bij ABW

Alle Code 95 opleidingen bij ons zijn voor de komende tijd geannuleerd door het coronavirus. Voorzichtige uitspraken van het CCV duiden erop dat dit ook wellicht tot 1 juni zo zal blijven.

Heeft u chauffeurs waarvan het rijbewijs verloopt en die nog Code 95 trainingen moeten volgen adviseren we u contact op te nemen met het CCV. Wellicht kunt u ook via uw branchevereniging TLN hierover meer te weten komen.

Wij gebruiken deze rustige tijd om alle lesmaterialen na te lopen en te updaten waar nodig. Zo zijn we goed voorbereid als we straks weer van start mogen gaan. Bent u op zoek naar interactieve Code 95 trainingen waarbij uw chauffeurs na afloop echt iets geleerd hebben? Neem dan contact op met onze collega Marius van der Valk, m.van.der.valk@abw.nl. Onze opleidingen zijn altijd maatwerk, passend bij uw bedrijf!