Kabinet wil beveiligde parkeerplekken uitbreiden

Geplaatst 8 augustus 2019

Het gebrek aan beveiligde parkeerplekken is een probleem dat u vast niet is ontgaan. Langs de route Amsterdam-Venlo en Arnhem-Rotterdam hebben chauffeurs dagelijks te maken met een tekort van zeker 500 beveiligde parkeerplekken met alle vervelende gevolgen van dien. Daarom parkeren zij de vrachtwagen soms noodgedwongen op ongewenste plekken of maken gebruik van onbeveiligde truckparkings. Dit laatste zorgt uiteraard voor risico’s, maar chauffeurs staan met hun rug tegen de muur. Het kabinet gaat nu maatregelen nemen om met een oplossing te komen.

Minister werkt aan een oplossing

Het tekort aan beveiligde parkeerplekken leidt tot ongewenste situaties voor transportbedrijven.

Als er niet snel maatregelen worden genomen, zal dit tekort verder oplopen tot 2.000 plekken. Gelukkig komen er maatregelen voor dit probleem. Minister Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ziet de noodzaak van meer beveiligde parkeerplekken en wil dat er 2.000 van deze plekken bijkomen. Hiervan worden er nu al 800 gebouwd. Voor het resterende deel wordt gezocht naar geschikte locaties. Iedere chauffeur moet immers veilig zijn vrachtwagen kunnen parkeren.

Veilig parkeren vrachtwagen

U wilt uiteraard dat uw chauffeurs veilig kunnen parkeren. Dan bent u waarschijnlijk erg blij met de uitbreiding van de Maasvlakte Plaza, James Cook Venlo en Asten-Nobis parkings. De parkeermogelijkheden worden op deze plaatsen uitgebreid en verbeterd, zodat er meer vrachtwagens terecht kunnen. Naast deze uitbreiding van bestaande veilige parkeerplaatsen, komt er ook een geheel nieuwe parkeervoorziening bij de Dordtse Kil, die in een belangrijke behoefte voorziet. Dankzij de subsidie kunnen deze plannen snel gerealiseerd worden.

Uitbreiding beveiligde parkeerplekken

De uitbreiding van het aantal beveiligde parkeerplaatsen zorgt voor een aantal voordelen. De voordelen staan hieronder opgesomd:

  • Genoeg ruimte voor alle vrachtwagens.
  • Niet meer parkeren op gevaarlijke plekken als de vluchtstrook of dubbel parkeren.
  • Risico op ladingdiefstal of inklimming is veel lager.
  • Nieuwe beveiligde parkeerplek bij de Dordtse Kil.

Deze uitbreiding en nieuwbouw worden mede mogelijk gemaakt door Europese subsidies, die later hopelijk ook verleend zullen worden voor meer beveiligde parkeerplekken langs andere drukke transportroutes. In elk geval is met de huidige plannen en realisatie ervan een belangrijke stap gezet naar beter en veiliger parkeren van vrachtauto’s langs de snelwegen.

Ook langs andere routes

In de rest van Nederland groeit eveneens de behoefte aan extra beveiligde parkeerplaatsen. Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland is daarom blij met de samenwerking die er is tussen verschillende provincies, Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en TLN zelf. Zij willen samen onder leiding van de provincie Zuid-Holland meer beveiligde parkeerplaatsen voor trucks realiseren, waarvan verschillende parkings al in gebruik zijn. TNL hoopt dat er met behulp van het Rijk ook beveiligde truckparkings langs de A1, A12 en A28 zullen komen.

Verzekeren van uw vrachtwagen

Kijkt u jaarlijks of uw verzekering nog wel aansluit bij uw transportwerkzaamheden? Bent u benieuwd wat voor dekking en voorwaarden wij u kunnen bieden? ABW is al jaren gespecialiseerd in het verzekeren van transportbedrijven. Neem contact met ons op voor een polis voorstel op maar!