Kosten wegvervoer stijgen hard volgend jaar

Geplaatst 24 november 2021

Het onderzoeksbureau Panteia heeft een nieuw rapport uitgegeven, namelijk het document ‘Kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2021-2022’. Hieruit blijkt dat transportbedrijven rekening moeten houden met een flinke verhoging van de kosten. Wanneer we kijken naar het goederenvervoer, dan zien we dat de stijging van de kosten ligt tussen de 3,5 en de 5,7 procent voor het jaar 2022. Dat is een flinke kostenstijging, welke berekend is zonder de brandstofontwikkeling en de marktomstandigheden mee te rekenen. Deze factoren zorgen voor een nog grotere stijging van de kosten.

Diverse factoren laten de kosten stijgen

De zogenaamde markt specifieke factoren zijn in de berekening binnen het rapport niet meegenomen, maar spelen natuurlijk wel een belangrijke rol. Hierbij kan worden gedacht aan de impact van de coronapandemie, aan het ontbreken van de balans op het gebied van internationale containerstromen, aan het tekort aan ervaren chauffeurs en het tekort aan onderdelen. Doordat deze factoren voor ieder transportbedrijf anders zijn en een specifieke invloed hebben op de kosten per bedrijf, zijn deze kosten niet in het rapport meegenomen.

Grotere kostenstijging dan het voorgaande jaar

De kostenstijging waar transportbedrijven in 2022 mee te maken krijgen is groter dan de kostenstijging van het jaar ervoor. Wanneer we kijken naar de kostenstijging tussen 2020 en 2021, dan zien we dat het gemiddelde uitkomt tussen de 1,1 en de 1,9 procent voor het binnenlandse wegvervoer. Voor het internationale wegvervoer kwam de stijging uit tussen de 1,1 en de 1,7 procent gemiddeld. Ook hierbij zijn de marktomstandigheden en de brandstofkosten buiten beschouwing gelaten.

Waar komt de extra kostenstijging vandaan?

De kostenstijging ligt dus een flink stuk hoger en dit heeft met meerdere factoren te maken. Op de eerste plaats zijn de salarissen met 3,5 procent verhoogd per 1 juli 2021 en per 1 januari 2022 worden de salarissen conform de cao beroepsgoederenvervoer nogmaals verhoogd, met 3,25 procent. Gemiddeld zien we daarmee een salarisstijging van 6,3 procent. Vervolgens zien we ook een stijging in andere kostenposten. Zo zien we een stijging van 6,4 procent aan afschrijvingskosten, een stijging van 2,6 procent aan onderhouds- en reparatiekosten en een stijging van 9,4 procent binnen de verzekeringskosten. Hier komt nog bij dat de brandstofkosten uiteraard flink gestegen zijn. We hebben het dan over een gemiddelde stijging van maar liefst een ruime 16 procent.

Goed voorbereid met de juiste verzekeringen

Het is belangrijk om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de stijgende kosten. Daarnaast wilt u natuurlijk zorgen voor de juiste verzekeringen tegen een aantrekkelijke premie. Hiervoor bent u bij ABW aan het juiste adres. Als dé transportverzekeraar bieden wij u altijd de beste verzekeringen tegen een marktconform tarief. Wij informeren en adviseren u graag op vrijblijvende basis. Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.