Maak prioriteit van uw personeelsbeleid

Geplaatst 23 september 2019

De logistieke sector heeft te maken met grote veranderingen in de branche. Momenteel werkt zo’n 10% van alle werkende Nederlanders in de logistiek. Chauffeurs, magazijnmedewerkers, logistieke planners en logistiek management maken een belangrijk deel uit van de maatschappij. Desondanks hebben veel bedrijven te maken met personeelstekorten enerzijds en digitalisering anderzijds. Dit vraagt om een uitgekiend en strategisch personeelsbeleid. Maak prioriteit van uw personeelsbeleid. In dit artikel geven wij u een aantal tips.

Medewerkers behouden

Zoals in veel branches verandert ook het werk in de logistiek. Simpel werk dat door ongeschoolde werknemers uitgevoerd kan worden is er haast niet meer. Uw personeel moet kennis van zaken hebben, kunnen communiceren, eigen initiatief nemen, pro-actief zijn en op de hoogte zijn van veiligheidsregels. Het aanbod van deze werknemers is beperkt. Veel transportbedrijven vissen in dezelfde vijver.

Dit vraagt om een uitgekiend personeelsbeleid en extra investeren in het zittend personeel. U moet in deze tijd zien te voorkomen dat u personeel gaat verliezen. Veel werkgevers stellen een scholingsbudget ter beschikking. Zo kan een medewerker zich verder ontwikkelen op persoonlijk vlak, maar ook over de nieuwe ontwikkelingen. Om tijdig op veranderingen in te spelen is het zaak om die bijscholing ruim op tijd aan te bieden. Alleen zo kunt u uw medewerkers ‘aan boord’ houden en ze daarnaast optimaal inzetten.

Vergeet ook niet om regelmatig teambuildingsdagen of informele bijeenkomsten te organiseren. Met een simpele barbecue voor alle collega’s neemt de loyaliteit al snel toe.

Meer kennis is noodzakelijk

Het kennisniveau van medewerkers in de transportsector kan hoger. Een onderzoek in 2019 onder 350 medewerkers in de logistiek toont aan dat zij zich toch wel zorgen maken over hun kennisniveau. Vooral nieuwe ontwikkelingen zoals automatisering en dan met name het inzetten van robots baart veel logistiek medewerkers zorgen. Wordt hun baan verdrongen door een robot of kunnen ze straks hun werk niet meer doen omdat ze niet de kennis hebben om die robot goed aan te sturen? Als logistiek bedrijf kunt u hierop inspelen door nu reeds te onderzoeken met welke extra scholing u uw medewerkers kunt voorbereiden op de toekomst.

Veranderingen op alle niveaus

De banen in de logistiek veranderen van hoog tot laag. Niet alleen de heftruckchauffeur wordt in de loop der tijd overbodig omdat een robot zijn taken overneemt. Ook de logistiek manager in zijn huidige functie verdwijnt wellicht in de toekomst. Hij moet worden omgeschoold tot een data analist die het volledig geautomatiseerde systeem in het magazijn tot in de puntjes beheerst en direct kan ingrijpen of bijsturen als dat nodig is. Toekomst muziek? Volgens sommige experts gaan we de komende 15 jaar behoorlijk wat veranderingen meemaken.

Dat vraagt een heel andere werkwijze rondom uw personeelsbeleid dan nu het geval is. En dat vraagt dus om mensen met specifieke kennis waardoor er ook in de logistiek steeds meer krapte op de arbeidsmarkt ontstaat omdat goed geschoold personeel niet te krijgen is. Tijdig investeren in huidig en nieuw personeel binnen uw logistiek is dan ook van groot belang om ook na 2030 een bloeiend bedrijf te kunnen blijven houden.

Verzekeringen voor uw personeel

Of u nu als werkgever morgen een nieuwe vrachtwagenchauffeur of data-analist aanneemt, u moet goed voor deze medewerker zorgen. Bij ziekte of een ongeluk kunnen de financiële gevolgen groot zijn. Bespreek met een van onze verzekeringsprofessionals welke dekking er past bij uw organisatie. Neem contact op voor een persoonlijke afspraak.