Maximumsnelheid trucks in Denemarken naar 80 km/h

Geplaatst 3 juni 2019

In Denemarken bestaat al enige tijd discussie over de maximumsnelheid van vrachtwagens op de buitenwegen. De regering heeft nu de knoop doorgehakt en ingestemd met een wetsvoorstel waardoor trucks op de buitenwegen vanaf volgend jaar maximaal 80 kilometer per uur mogen rijden. De nieuwe wet gaat van kracht op 1 januari 2020, zodat IT- en veiligheidssystemen zich voldoende kunnen aanpassen.

Maximumsnelheid voor vrachtwagens

Op dit moment is de maximumsnelheid voor vrachtwagens in Denemarken 70 kilometer per uur. Dit ligt onder de toegestane snelheid voor vrachtwagens in andere delen van Europa, zoals Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. In Nederland en Duitsland geldt een maximale snelheid van 80 kilometer per uur en in België en Frankrijk ligt het tempo met 90 kilometer per uur nog iets hoger.

Het Verenigd Koninkrijk voert de lijst aan met een maximale snelheid van 97 kilometer per uur voor vrachtwagens. In Denemarken geldt voor de volgende voertuigen de volgende maximumsnelheid:

  • Bromfietsen: binnen en buiten de bebouwde kom 30 km per uur.
  • Personenauto’s en motoren: binnen de bebouwde kom 50 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom op snelwegen 110/130 kilometer per uur.
  • 45-mopeds: Binnen en buiten de bebouwde kom 45 kilometer per uur.
  • Personenauto’s met een caravan of aanhangwagen: binnen de bebouwde kom 50 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom 70 kilometer per uur, snelweg 80 km/u
  • Campers: binnen de bebouwde kom 50 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom 80 tot 90 kilometer per uur.

Enthousiaste reactie van DTL

DTL, de branche-organisatie voor transport in Denemarken, is blij met het besluit van de regering. Voorzitter Erik Østergaard is verheugd dat het na jarenlang strijden eindelijk gelukt is om de maximale snelheid voor trucks in Denemarken te verhogen.

Ingang vanaf 2020

DTL en vrachtwagenchauffeurs zullen wel even moeten wachten voordat ze daadwerkelijk het gaspedaal iets harder mogen intrappen. De nieuwe wet zal gelden vanaf 1 januari 2020 zodat politie en gemeenten iets meer tijd hebben om zich in te stellen op de nieuwe maximumsnelheid. Ook moeten IT-systemen en andere technische systemen voor de verkeersveiligheid en snelheidscontrole eerst aangepast worden. Veiligheid op de Deense wegen gaat voor alles, dus een beetje geduld is gewenst.

Internationaal Vervoer

Gaan uw chauffeurs regelmatig naar Denemarken? Attendeer ze dan op deze nieuwe maximumsnelheid. Heeft u vragen over uw zakelijke verzekeringen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.