Meer zakelijke verzekeringsfraudeurs opgespoord

Geplaatst 8 november 2019

Verzekeraars zijn steeds vaak het doelwit van fraudeurs. Het zijn zeker niet alleen particulieren die vaker proberen hun verzekeringsmaatschappij op te lichten. Er zijn ook aardig wat ondernemers die fraude plegen. Vergeleken met 2017 zijn er in 2018 maar liefst 12 procent meer gevallen waarin is aangetoond dat er verzekeringsfraude gepleegd is. We hebben het dan over maar liefst 12.879 gevallen in het jaar 2018 en dit is een recordaantal. Niet bepaald een record om trots op te zijn. De cijfers werden bekend gemaakt door het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond van Verzekeraars.

Vesparing van 82 miljoen euro

Verzekeringsmaatschappijen weten natuurlijk ook dat er een stijgende lijn te zien is in het aantal bewezen fraudegevallen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er meer inzet is om fraude tegen te gaan. Een groot aantal fraudesignalen werd in 2018 onderzocht. We hebben het dan over 45.000 signalen. Fraude kon daadwerkelijk worden vastgesteld in ongeveer een kwart van de gevallen. Uiteindelijk konden hierdoor onterecht uitgekeerde claims worden teruggevorderd bij de ontvangers en konden valse verzekeringsaanvragen direct een halt toe worden geroepen. Dit heeft een besparing opgeleverd van maar liefst 82 miljoen euro. 

Ondernemers proberen verzekeraars op de lichten

Zoals we eerder al aan hebben gegeven zijn het zeker niet alleen particulieren die proberen de verzekeraar op te lichten. Ook ondernemers plegen fraude en ook hier is onderzoek naar gedaan. In 2018 werden maar liefst 2.500 zaken onder de loep genomen door verzekeraars waarbij er signalen waren dat ondernemers fraude pleegden. Uiteindelijk kon fraude worden bewezen in 595 gevallen. Hierbij ging het vaker dan gemiddeld om het in vuur en vlam zetten van het eigen bedrijfspand en om het in scene zetten van inbraken en overvallen. Schade-experts zien echter steeds sneller of er opzet in het spel is of dat het spontaan heeft plaatsgevonden. 

Ondernemers hebben verzekeringen nodig

In meer dan 1 op de 5 onderzochte gevallen werd er dus fraude door een ondernemer vastgesteld. Dit is erg veel en het kost de verzekeraars jaarlijks grote sommen geld. Frauderende ondernemers beseffen niet dat zij verantwoordelijk zijn voor het opdrijven van de premiebedragen voor alle andere (zakelijke) klanten van de verzekeringsmaatschappij. De kosten worden immers door de andere klanten betaald. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de ondernemers compleet verschillend waren van elkaar. Frauderende ondernemers komen dus zeker in alle sectoren voor. 

Verzekeringen voor transportbedrijven

Het spreekt voor zich dat u als transportbedrijf niet zonder verzekeringen kunt. Ondernemers zijn het meest tevreden over verzekeraars die de verzekeringen afstemmen op de behoeften. ABW focust zich op de transportbranche en bezit daarmee alle kennis van deze branche. Dit betekent dat wij u de juiste verzekeringen voor uw onderneming aan kunnen bieden. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met onze adviseurs.