Mercedes-Benz Actros: een rijdende computer?

Geplaatst 26 augustus 2019

Als Mercedes-Benz een nieuwe truck introduceert gaan de harten van alle truckliefhebbers sneller kloppen. Hoe ziet de truck eruit, maar vooral: welke nieuwe innovaties heeft Mercedes-Benz erin verwerkt? Op de IAA 2018 werd de nieuwe Actros gepresenteerd, het nieuwe vlaggenschip met allerlei digitale snufjes. Hoe is het om te rijden in deze ‘rijdende computer en blijft er nog ruimte over voor de stuurmanskunsten van de chauffeur?

Weinig verrassend uiterlijk

Wat meteen opvalt aan de Mercedes-Benz Actros is dat er niet veel is veranderd aan het uiterlijk van de truck. Dat is eigenlijk wel logisch. Vanwege strenge regels waar de wagens aan moeten voldoen valt er ook niet veel aan te stylen. Daar komt bij dat de klant volgens hoofd trucks Stefan Buchner niet echt behoefte had aan een compleet nieuw uiterlijk. Daarom heeft Mercedes-Benz ervoor gekozen om zich te concentreren op verbetering van de hard- en software waarover de chauffeur kan beschikken.

Bekijk hieronder een uitgebreide review van de vrachtwagen:

Rijden zonder buitenspiegels

Het meest fascinerend aan de Mercedes-Benz Actros zijn wel zijn ‘flaporen’: De MirrorCams die de buitenspiegels vervangen. Deze camera’s zijn natuurlijk niet voor niets geïnstalleerd. Ze moeten de veiligheid een stuk vergroten. Doordat de chauffeur beter zicht heeft op wat er naast en achter zijn wagen gebeurt, is de kans op ongelukken, vooral met voetgangers en fietsers, een stuk afgenomen. Overigens zijn niet alle spiegels vervangen. De frontzicht- en trottoirspiegels zijn nog aanwezig, al staan ook die op de nominatie om ooit door camera’s te worden vervangen.

Laat de truck het werk doen

Het zal wennen zijn voor de ervaren chauffeur om het stuur ‘uit handen’ te geven. Door de geavanceerde systemen in de Mercedes-Benz Actros hoeft u als bestuurder eigenlijk niet veel meer te doen. Bochten, zelfs haarspeldbochten in de bergen, worden door het geavanceerde PPC systeem probleemloos gereden. U kunt tijdens het rijden gebruik maken van verschillende systemen:

  • ADA (Active Drive Assist) zorgt ervoor dat de truck netjes op de weg blijft en wel tussen de witte lijnen
  • PPC (Predictive Powertrain Control) stuurt de truck probleemloos door een bocht met de juiste aanbevolen snelheid

Al deze technologie betekent overigens niet dat de chauffeur tijdens het rijden de krant kan lezen of een dutje doen. Het stuur even loslaten kan, maar als dat langer dan enkele seconden duurt, volgt er een waarschuwing.

Verzekeren van vrachtwagen

Deze veilige truck van Mercedes-Benz zal ongetwijfeld door veel transportbedrijven en zelfstandig rijders worden overwogen. Als u compleet veilig de weg op wilt, dan hoort daar uiteraard een verzekering bij. Neem contact op met een van de specialisten van ABW Verzekeringen voor een advies op maat.