Opkomst elektrische bestelauto vereist 600.000 laadpunten

Geplaatst 25 juni 2020

Bedrijven verduurzamen, ook in deze tijd, en dat betekent ook dat de vraag naar elektrische bestelauto’s groeit. Dit is natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar wel een ontwikkeling die vraagt om de nodige aanpassingen in de infrastructuur. Er zijn veel meer laadpalen nodig om alle elektrische bestelauto’s op te kunnen laden. In 2025 bestaat er naar verwachting al een behoefte aan 60.000 laadpalen en deze behoefte zal binnen 10 jaar naar schatting vertienvoudigen. Dit betekent dat er in 2035 maar liefst 600.000 laadpunten nodig zijn. 

Verkoop van elektrische bestelwagens groeit

Het staat vast dat er steeds meer elektrische bestelauto’s worden aangeschaft door Nederlandse bedrijven. Dit werd geconcludeerd door ELaadNL, dat onderzoek deed namens de netbeheerders. Het onderzoek geeft duidelijkheid over tal van zaken, zoals laadprofielen en –vermogens, laadlocaties en groeiscenario’s. Dit onderzoek laat ook zien dat de verkoop van elektrische bestelwagens snel stijgt. Met name de handel- en de bouwbranche schaffen relatief veel elektrische bestelauto’s aan. 

Stijging elektrische bestelauto’s

De stijging van het aantal verkopen van elektrische bestelauto’s kan worden verklaard door meerdere factoren. Zo zien we bijvoorbeeld een daling van de prijs van een elektrische bestelwagen. De terugverdientijd voor het bedrijf wordt hierdoor korter, waardoor de elektrische bestelauto financieel een aantrekkelijkere keuze wordt. Een andere belangrijke oorzaak is de verbetering van de actieradius. 

Gemiddeld kunnen elektrische bestelwagens nu een stuk verder rijden op een volle accu dan een aantal jaren geleden. Daarnaast zien we ook een verbetering van onder meer het laadvermogen, het oplaadvermogen en de TCO, ofwel de Total Cost of Ownership. Deze factoren de elektrische bestelwagens ook aantrekkelijker voor bedrijven die langere ritten rijden. 

Tekort aan laadpunten

Er zijn in Nederland eigenlijk nog te weinig laadpunten. Nu de vraag naar elektrische bestelauto’s groeit is het nodig om ook het aantal laadpunten relatief snel te verhogen. Binnen vijf jaar moeten er 60.000 laadpunten bestaan. Zeker in de Randstad is het heel belangrijk om het aantal laadpunten snel te verhogen, en met een behoorlijk aantal, omdat de laadpunten hier nog onvoldoende vertegenwoordigd zijn. Vervolgens moet er naar de volgende doelstelling worden gekeken in verhouding tot de toenemende behoefte. Er wordt verwacht dat er in 2035 een behoefte zal zijn aan maar liefst 600.000 laadpunten door heel het land. 

Verzekering voor elektrische bestelwagens

Het wagenpark van een transportbedrijf moet natuurlijk goed verzekerd zijn. Transportondernemingen zorgen zelf voor de nodige verzekeringen, maar welke verzekering past nu het best bij jouw onderneming? Wij nodigen u uit om eens nader kennis te maken met ABW. Als verzekeringskantoor hebben wij ons gespecialiseerd in de transportwereld en bieden wij verzekeringen die perfect aansluiten op de behoeften van transportbedrijven. Zo zijn wij ook hét kantoor voor de verzekering van elektrische bestelwagens. Wilt u meer informatie of advies? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze ervaren adviseurs.