Oplegger (uit)lenen? Voorkom problemen met uw dekking!

Geplaatst 7 december 2020

Een oplegger lenen of uitlenen is niet ongewoon in de wereld van transport. Veel transporteurs doen dat om een ander te helpen. Dat kan geen kwaad, toch? In de praktijk kan het helaas wel voor vervelende problemen zorgen. Zeker als er schade wordt veroorzaakt. ABW heeft, om onnodige discussies rondom de dekking te voorkomen, een handige overeenkomst opgesteld.

Een oplegger uitlenen doet u het best bewust

Veel transporteurs zien in het uitlenen van een oplegger geen kwaad. Iemand vraagt om het lenen van uw oplegger en, als de oplegger niet nodig is voor eigen gebruik, wordt hier al snel mee akkoord gegaan. Andersom komt dit ook voor. U heeft een oplegger nodig en een andere transporteur heeft er één voor u te leen voor de gewenste periode. Het klinkt allemaal heel eenvoudig. Helaas wordt er makkelijk vergeten wat er kan gebeuren wanneer er schade wordt gereden met een geleende oplegger. Hierbij maakt het een groot verschil of de oplegger is gehuurd van een groot bedrijf of is geleend van een andere transporteur.

Het huren van een oplegger en de dekking

Er zijn meerdere grotere bedrijven waar u terecht kunt voor het huren van een oplegger. Denk bijvoorbeeld aan de bedrijven TIP en RTR. Wanneer u hier een oplegger huurt, dus eigenlijk leent, dan is er niets aan de hand. Voordat u de oplegger meeneemt wordt er een contract ondertekend. Wordt er vervolgens schade veroorzaakt? Dan wordt deze schade gewoon gedekt door de CTA-verzekering. Zelfs als een andere partij hiervoor aansprakelijk is, als er schade wordt veroorzaakt aan een geparkeerde oplegger.

Het lenen van een oplegger van een andere transporteur

Het is in de praktijk vaak aantrekkelijker, zeker financieel gezien, om een oplegger te lenen van een andere transporteur die de oplegger tijdelijk niet gebruikt. In dit geval kunnen er zeker wel problemen met de dekking ontstaan wanneer er schade wordt veroorzaakt. U kunt te maken krijgen met dekkingsproblemen van de cascoverzekering van de oplegger of van de CTA-verzekering van de persoon die de oplegger in gebruik heeft. Dekkingsproblemen zorgen in de regel altijd voor hoge kosten waar u geen rekening mee had gehouden. Gelukkig kunt u dit vrij eenvoudig voorkomen.

Voorkom dekkingsproblemen met een gebruiksovereenkomst

Wilt u uw oplegger uitlenen aan een andere transporteur? Dan wilt u voorkomen dat u te maken krijgt met problemen met de dekking van de verzekering in geval van schade. U kunt dekkingsproblemen effectief voorkomen door een gebruiksovereenkomst te ondertekenen voordat u de oplegger door iemand anders mee laat nemen. Deze overeenkomst voorkomt dekkingsproblemen bij zowel de CTA-verzekering als de eventuele cascoverzekering van de oplegger.

ABW heeft voor u een gebruiksovereenkomst opgesteld, welke u kunt gebruiken wanneer u uw oplegger risicoloos uit wilt kunnen lenen. Deze overeenkomst vindt u via deze link. Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan gerust contact met ons op.