Hoe brandveilig is uw bedrijf?

Geplaatst 10 september 2020

Brandveiligheid is belangrijk, maar krijgt in de praktijk toch nog te vaak onvoldoende aandacht. Veel transportbedrijven staan er niet bij stil dat er altijd een risico op brand aanwezig is. Het is heel belangrijk om te zorgen voor een optimale brandveiligheid binnen uw transportbedrijf. Wij geven u daarom graag 6 preventietips.

1. Beveiliging

Iedere gemeente hanteert eigen gebruikseisen en hier moet u aan voldoen, ook wanneer u niet beschikt over een gebruiksvergunning. Zorg ervoor dat u voldoet aan de gestelde eisen binnen uw gemeente. Controleer in hoeverre uw onderneming beveiligd is tegen brand en neem de nodige maatregelen wanneer de beveiliging niet optimaal is.

2. Vluchtroutes

De vluchtroutes in uw pand moeten altijd vrij zijn van obstakels. U weet immers nooit wanneer er brand uitbreekt. Het komt voor dat er per ongeluk een lading op een vluchtroute wordt geplaatst. Dit kan ernstige gevolgen hebben wanneer er brand uitbreekt. Controleer daarom geregeld of alle vluchtroutes binnen uw bedrijf goed vrij zijn. Is dit niet het geval? Regel het dan direct.

3. Getraind personeel

Controleer regelmatig of al uw personeel goed weet wat zij moeten doen wanneer er brand uitbreekt in het pand. Het is belangrijk dat medewerkers goed op de hoogte zijn van de vluchtroutes en het ontruimingsplan. Zij moeten weten waar het verzamelpunt is en op welke manier zij de kalmte bewaren. Zijn medewerkers onvoldoende op de hoogte? Zorg dan direct voor een trainingsmoment.

4. Noodverlichting

Het komt vaak voor dat de reguliere verlichting uitvalt tijdens een brand. Op dat moment schakelt de noodverlichting in. Noodverlichting is essentieel, zeker ook bij het bewaren van de kalmte bij het evacueren. Controleer dus met regelmaat de noodverlichting op de juiste werking en de zichtbaarheid. Zijn er bijvoorbeeld dozen voor de noodverlichting geplaatst? Verwijder deze dan direct. Vervang de verlichting direct wanneer deze niet (goed) blijkt te werken.

5. Brandblussers

Brandblussers moeten met regelmaat worden gecontroleerd op de werking. Wanneer de brand nog relatief klein is, dan kunt u deze wellicht zelf bestrijden met een brandblusser. U wilt er niet op dat moment achter komen dat deze niet meer werkt. Daarnaast is het goed om ook de locaties van brandblussers te checken. Zijn deze nog logisch verdeeld over het bedrijf en de diverse afdelingen? Zijn brandblussers niet meer in orde of zijn deze niet meer logisch verdeeld? Onderneem dan direct actie.

6. Plattegronden up-to-date

Het is belangrijk dat de plattegronden, met daarop de veiligheidsinstructies, de nooduitgangen en de vluchtroutes, up-to-date zijn. Alle gegevens op deze plattegronden moeten actueel zijn. Daarnaast moeten de plattegronden goed zichtbaar en goed afleesbaar zijn. Controleer dit met regelmaat en onderneem actie wanneer er iets niet (meer) in orde is.

Brandverzekering op maat

ABW biedt maatwerk verzekeringen aan voor transportbedrijven. Door onze brede kennis van de sector kunnen wij voor iedere transportonderneming de juiste verzekering samenstellen. Ook voor een brandverzekering bent u bij ons van harte welkom. Wij komen graag bij u langs om u te adviseren. Wilt u meer weten of een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.