Registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen vanaf 1 januari 2021

Geplaatst 21 december 2020

Om de verkeersveiligheid te verbeteren is het vanaf 1 januari 2021 verplicht om nieuwe (land)bouwvoertuigen te registreren. Het gaat om voertuigen in de categorie T, C, R en S. Heeft u geen registratie? Dan mag u niet met het voertuig op de openbare weg rijden. Ook voertuigen aangeschaft voor 1 januari moeten worden geregistreerd.

Welke voertuigen moeten worden geregistreerd?

  • land- en bosbouwtrekkers;
  • land- en bosbouwaanhangwagens;
  • verwisselbare getrokken uitrustingsstukken;
  • motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS);
  • mobiele machines (nieuwe categorie).

Bestaande voertuigen

Voertuigen die zijn aangeschaft voor 1 januari 2021, moeten ook geregistreerd worden. Dit kan van 1 januari tot en met 31 december 2021 op de website van de RDW. Na 31 december 2021 moeten de voertuigen altijd gekeurd worden door RDW, iets wat in 2021 niet nodig is. Daarmee kun je de kosten voor de kentekening dus het komend jaar laag houden.

Kenteken en APK

Rijdt het (land)bouwvoertuig sneller dan 25 kilometer per uur? Dan moet u een kentekenplaat op het voertuig monteren. Vanaf 1 mei 2021 moeten land- of bosbouwtrekkers op wielen die harder kunnen rijden dan 40 km/u een APK hebben.

Meer informatie op website RDW

De RDW heeft alle informatie omtrent de registratieplicht op een rijtje gezet. Hier kunt u vinden welke uitzonderingen en veelgestelde vragen er zijn, inclusief een uitgebreid overzicht van de voertuigen die vallen onder de kentekenplicht.

Verzekeringsplicht

De registratieplicht heeft ook gevolgen voor de verzekeringsplicht van deze categorieën voertuigen. Valt u met uw voertuigen onder deze verzekeringsplicht? Geef dan het kenteken en de meldcode aan ons door. Wij zullen deze melden bij de RDW, waardoor u heeft voldaan aan uw verplichting. Het doorgeven van de gegevens is alleen nodig voor WAM-plichtige voertuigen. Dus niet voor land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken.

Twijfelt u of er bij u iets moet worden aangepast? Neem dan contact met ons op en wij zoeken het voor u uit.