Scania komt met alarm tegen dieseldiefstal

Geplaatst 14 januari 2020

Dieseldiefstal brengt vaak grote gevolgen met zich mee. Uiteraard is het op de eerste plaats al heel vervelend wanneer de diesel gestolen wordt, maar er komen in veel situaties meer gevolgen bij kijken. Zo komt het vaak voor dat de dieseldiefstal zorgt voor een vertraging in de levering van de lading. In het meest vervelende geval kan de lading niet meer geleverd worden op de geplande dag, waardoor veel transportbedrijven te maken krijgen met claims als gevolg van de dieseldiefstal. Het merk Scania komt nu met een oplossing. 

Scania komt met alarmsystemen tegen dieseldiefstal

Het merk Scania bestaat al sinds 1891 en mag zich dan ook zeker rekenen tot de oudste voertuigmerken. Het Zweedse bedrijf werd in Malmö opgericht als fietsenbedrijf, maar na twaalf jaar werden er ook al voertuigen gemaakt. In 1905 werd de eerste vrachtwagen van het merk de markt opgestuurd. We mogen dus zeker spreken over een ervaren merk en dit merk komt nu met een oplossing om dieseldiefstal te voorkomen. Het merk heeft namelijk het zogenaamde Scania Fuel Theft Alarm ontwikkeld dat direct een alarm uitzendt wanneer het brandstofniveau ineens sterk daalt. Daarnaast gaat er ook een alarm af wanneer er wordt geknoeid met de tankdop. 

De ontwikkelingen zijn nog niet klaar

Het Scania Fuel Theft Alarm houdt het dieselniveau voortdurend in de gaten en checkt ook of er niet wordt gerommeld met de tankdop. Bespeurt het systeem iets vreemds? Dan klinkt er een luid alarm. De chauffeur / eigenaar ontvangt direct een sms, een mail en een waarschuwing in het Scania Fleet Management Portal. Het alarm werkt alleen wanneer de hoofdbatterijschakelaar is geactiveerd in de truck en werkt maximaal 65 uur achtereen. Op dit moment zijn de ontwikkelingen nog in volle gang. Op korte termijn zal het alarm voor enkele tanks beschikbaar komen, maar de ontwikkelingen gaan verder. Uiteindelijk zal er dan ook een alarm beschikbaar komen voor de dubbele tanks. 

Schadekosten door dieseldiefstal voorkomen

De schadekosten waar transportbedrijven jaarlijks mee te maken hebben als gevolg van dieseldiefstal zijn behoorlijk. Bedragen lopen al snel op tot boven de 10.000 euro. De kosten worden hoger wanneer de dieven de tank volledig kapot maken, waardoor de wagen stilstaan en gerepareerd moet worden. Vrachtwagens die worden voorzien van een Scania alarm krijgen ook een sticker op de tankdop. Deze sticker zou de dieven al voldoende moeten afschrikken, volgens Scania. 

Zorg altijd voor de juiste verzekeringen

Voor transportbedrijven is het uiteraard altijd belangrijk om voor de juiste verzekeringen te zorgen. ABW is een partij die graag met u meedenkt. Door onze ruime ervaring binnen de transportbranche kunnen wij u altijd de juiste verzekeringen aanbieden. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.