Schade door wateraccumulatie op daken vaak niet verzekerd
Geplaatst 23 maart 2020
Jaarlijks ontstaat er voor miljoenen euro’s aan schade door water- en sneeuwaccumulatie op bedrijfsdaken. Ondernemers die hiermee te maken krijgen, krijgen vaak te maken met verschillende schadeposten. Het lekkende water zorgt in veel gevallen voor schade aan magazijnen, voorraden, het machinepark en vaak kan het bedrijfspand tijdelijk of definitief niet meer gebruikt worden. Met als gevolg dat alle bedrijfsprocessen stil komen te liggen.
De schadekosten lopen vaak zeer hoog op en in verreweg de meeste gevallen is de schade niet verzekerd. Dat is vreemd zult u denken, in dit blog leggen wij dit graag uit. Wij vertellen u meer over schade door wateraccumulatie en waar u op moet letten om dergelijke schadeposten te voorkomen.
Wat is wateraccumulatie?
Wateraccumulatie kan het best worden uitgelegd als een opeenhoping van water en/of sneeuw. In Nederland gaat het vaak om een opeenhoping van regenwater op het dak, maar wateraccumulatie kan ook ontstaan door sneeuw op het dak. Op het laagste punt van een plat dak wordt het water verzameld na hevige regenval als het niet van het dak kan worden afgevoerd. Dit kan zijn omdat er bijvoorbeeld geen waterafvoeren aanwezig zijn of omdat de aanwezige waterafvoeren verstopt zijn door vuil en bladeren op het dak. Doordat er te veel water op één gedeelte van het dak komt te staan kan de constructie het begeven.
Het proces van wateraccumulatie
Als het water tijdens hevige regenval niet van het dak af kan worden gevoerd, dan verzamelt het water zich op het laagste punt van het dak. Het gewicht van deze plas neemt toe naar mate het langer blijft regenen en dit zorgt ervoor dat de constructie door begint te buigen. Hierdoor zakt het laagste punt nog verder naar beneden, waardoor er nog meer water op het dak kan worden verzameld. Niet alleen het dak kan bezwijken onder het hoge gewicht van het water, maar ook de onderliggende constructie kan instorten. Wanneer de onderliggende constructie of het dak zelf het gewicht niet meer kan dragen treedt instorting op. Het spreekt voor zich dat dit grote gevolgen heeft voor het bedrijf.
Waarom kunnen bedrijven dit niet verzekeren?
In Nederland zijn er aardig wat bedrijven die risico’s lopen als het gaat om wateraccumulatie. De grote vraag is dan ook waarom het eigenlijk niet verzekerd kan worden. De uitleg hiervoor is eenvoudig. Het is zo dat er in de wettelijke bouwvoorschriften staat aangegeven dat bedrijfspanden zo gebouwd moeten zijn dat zij goed bestand zijn tegen de druk van een hevige regenbui of een flink pak sneeuw. Het bedrijfspand moet voldoen aan eisen en wanneer dit het geval is, kan er geen instorting ontstaan als gevolg van wateraccumulatie. Helaas wordt er in de praktijk soms te weinig aandacht besteed aan het voldoen aan deze eisen, waardoor bedrijven dus wel met deze risico’s te maken krijgen.
Het bedrijfspand laten controleren
Wilt u een bedrijfspand kopen of gaan huren? Dan is het altijd verstandig om eerst een inspectie uit te laten voeren, zodat u zeker weet dat het pand bestand is tegen de druk van hevige regenval. U kunt uiteraard ook altijd uw eigen bedrijfspand, waarin u al actief bent, laten inspecteren.
U kunt dan de nodige risico’s voorkomen door maatregelen te nemen wanneer dit nodig is. Daarnaast kiest u natuurlijk altijd het best voor een verzekeraar die met u meedenkt. ABW is hierin de juiste partij. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of advies.