Steeds meer ritten met Euro 6-motor

Geplaatst 30 oktober 2019

We horen tegenwoordig veel in het nieuws over stikstof en de CO2 uitstoot. Vooral boeren liggen daarbij flink onder de loep. Stikstof en CO2 ontstaan ook wanneer fossiele brandstoffen worden verbrand. Er mag dus ook worden gekeken naar de transportbranche en naar wat daar nog te winnen valt als het gaat om de uitstoot van stikstof. Het type motor in de vrachtwagen kan een hoop uitstoot schelen. Het CBS heeft de Nederlandse beroepsgoederenvervoerders onder de loep genomen. Het blijkt dat een groot deel van hen al is overgestapt op ritten met een vrachtwagen die voorzien is van een Euro 6-motor. Het aantal ritten met een Euro 6-motor neemt dus toe!

Reduceren van de uitstoot van stikstof

In 2013 werden de vrachtwagens met een Euro 6-motor geïntroduceerd. Sindsdien zien we een toename van het gebruik van deze vrachtwagens. Ieder kwartaal groeit het gebruik van vrachtwagens met een Euro 6-milieuklasse motor met 2,2 procent. In verhouding tot de motoren binnen de Euro 1-klasse stoten de Euro 6-motoren maar liefst 97 procent minder stikstof uit. Dat is een groot verschil. De Euro 5-klasse motor laat een stikstofuitstoot zien van 2 gram per kilometer. De Euro 6-motor brengt dit terug naar slechts 0,4 gram per kilometer. De Euro 4 en Euro 5-motoren stoten dubbel zo veel fijnstof uit dan de Euro 6-motoren. 

Meer ritten met de Euro 6-motor

Er worden steeds meer vrachtwagens ingezet en dat was reden voor het CBS om eens na te gaan hoeveel ritten er worden gereden met een vrachtwagen die voorzien is van een Euro 6-motor. In de eerste 6 maanden van 2019 werd er gemiddeld voor 58 op elke 100 ritten gekozen voor een rit met een Euro 6-motor, dus in 58 procent van de gevallen. 

Met 42,7 procent ligt dit aantal een stuk lager bij de eigen vervoerders. Het zijn dan ook de beroepsgoederenvervoerders die zorgen voor een flinke verhoging van het percentage. Zij kiezen namelijk in 62,7 procent van de gevallen voor een rit met een Euro 6-motor. Dit hogere percentage heeft een nog groter effect, doordat de beroepsvervoerders veel meer kilometers maken dan de eigen vervoerders. 

Minder kosten bij rijden met een schonere motor

Bedrijven halen zelf uiteraard, naast de duurzaamheid, ook meer voordelen uit het rijden met een schonere motor. Deze voordelen zijn zeker merkbaar op internationale ritten. In Duitsland moet er voor een vrachtwagen met een Euro 3-motor bijvoorbeeld 20 procent meer tol worden betaald dan voor een vrachtwagen met een Euro 6-motor. Hoe schoner de motor, hoe lager het tolbedrag. 

Juiste verzekering voor vrachtverkeer

Transportbedrijven besteden steeds meer aandacht aan duurzaamheid en kiezen makkelijker en sneller voor een schonere motor. Het spreekt voor zich dat alle vrachtwagens goed verzekerd moeten zijn. ABW is gespecialiseerd in het verzekeren van transportbedrijven. Wij staan klaar voor zowel (inter)nationale transportondernemingen als voor eigen rijders. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.