Stormschade aan bedrijfsgebouw: wees voorbereid!

Geplaatst 21 juli 2019

Mede door de klimaatsverandering komen de laatste jaren in Nederland vaker stormen voor, terwijl deze tegelijk heviger worden. De intensiteit neemt dus op twee fronten toe. Elke keer weer leiden stormen in Nederland tot veel schade bij particulieren en bedrijven. Niet alleen materiële schade aan bedrijfspanden, stallen, loodsen en fabrieken. Maar ook schade doordat er een tijd niet in het pand gewerkt kan worden en/of cruciale (digitale of fysieke) informatie kwijtraakt of belangrijke machines en producten kapot gaan. Als werkgever is het dan ook aan te raden om preventief maatregelen te nemen, zodat u – als het hevig gaat stormen – de schade kunt beperken en uw kernwerkzaamheden snel kunt hervatten.

Soorten stormschade

Vormen van stormschade die zich vaak voordoen bij bedrijven zijn onder meer gesneuvelde ramen, wateroverlast door een ingestort dak (met als gevolg defecte computers, kortsluiting en/of verwoeste documenten), weggewaaide dakpannen of ernstige beschadigingen aan de constructie van uw bedrijfspand. Dit doordat er bijvoorbeeld een boom tegenaan gevallen is. Als dit u als ondernemer of bedrijfsleider eenmaal overkomen is, leidt dit vaak tot gepaste maatregelen. Maar slimmer is het natuurlijk als u zich preventief voorbereidt op onstuimige weersomstandigheden.

Preventieve maatregelen

Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om de continuïteit van de bedrijfsvoering te garanderen bij stormschade. U wilt natuurlijk direct door kunt gaan met uw bedrijfsvoering, zodat de financiële schade zoveel mogelijk ingeperkt wordt. De belangrijkste tips en adviezen op dit gebied hebben we hieronder per bullet kort voor u samengevat. Doe er uw voordeel mee en bereidt uw bedrijf goed voor op potentiële stormschade.

  • Controleer of uw gebouwen- en inventarisverzekeringen nog voldoende dekking bieden en op orde zijn. Verzeker u ervan dat ook schade door stormen in de voorwaarden zijn opgenomen. Veel ondernemers sluiten eenmalig een inventarisverzekering af, maar updaten deze niet. Terwijl de waarde van de inventaris in de loop der jaren meestal aanzienlijk is toegenomen. Zorg dus voor een voldoende ruimte dekking!
  • Zorg ervoor dat u van de digitale data van uw bedrijf altijd een back-up (datakopie) maakt op een andere locatie. Mocht uw bedrijfspand verloren gaan, door storm of brand, dan kunt u altijd nog bij de cruciale data van uw bedrijf.
  • Om de hiervoor genoemde reden is het aan te raden om niet met computers met een lokale opslagruimte te werken, maar uw computergegevens in de cloud te plaatsen. Vanuit de cloud heeft u namelijk altijd toegang tot belangrijkste documenten en gegevens.
  • Laat een preventieve inspectie uitvoering door een veiligheidsexpert of verzekeringsdeskundige, om te laten beoordelen in hoeverre uw bedrijfspand, magazijn of loods storm-proof is. Dit biedt u de mogelijkheid om preventies aanpassingen te doen, die u later een flinke hoeveelheid geld kunnen besparen.

Verzekeren van bedrijfsgebouwen

Als zakelijke verzekeraar voor de transportsector hebben wij een breed scala aan verzekeringen. Ook voor het verzekeren van uw kantoorpand, loods of warehouse kunt u bij ons terecht. Neem contact op voor een polis voorstel op maat.