Veel ondernemers niet klaar voor zero-emissie zones

Geplaatst 10 november 2021

Een volledig emissievrij wagenpark lijkt voor veel transportondernemers nog ver weg. Toch komt de tijd waarin we te maken krijgen met zero-emissiezones snel dichterbij. Hiermee wordt in veel gemeenten gestart op 1 januari 2025. Er is onderzoek gedaan naar hoeveel ondernemers hier al klaar voor zijn. De resultaten liegen er niet om. Voor een deel van de ondernemers ziet het er niet goed uit. Hoe zit dit bij u?

7 op de 10 ondernemingen hebben er geen vertrouwen in

Techniek Nederland en Evofenedex, twee ondernemersverenigingen, hebben samen een onderzoek uitgevoerd naar hoe het bedrijfsleven op dit moment in de hele situatie van emissievrije zones staat. Het blijkt dat een groot deel op dit moment zeker nog niet klaar is voor de komst van de zero-emissiezones. Het is zelfs zo dat het grootste deel van de bedrijven, namelijk 70 procent, aangeeft dat het mogelijk niet gaat lukken om het wagenpark volledig emissievrij te maken voordat de zero-emissiezones worden ingevoerd in 2025. Deze bedrijven geven aan zich grote zorgen te maken over de emissievrije stadslogistiek, en vooral over de haalbaarheid van de plannen hiervoor.

De zero-emissiezones zijn aangemeld

In het Klimaatakkoord staat een afspraak met betrekking tot de emissievrije zones, welke per 1 januari 2025 door steden kunnen worden ingevoerd. Ongeveer 30 tot 40 Nederlandse gemeenten zouden dan in de binnenstad een emissievrije zone krijgen. Deze dient wel minstens 4 jaar vooraf aangekondigd te zijn. We zien dan ook dat al meerdere steden, zoals Eindhoven, Den Haag en Rotterdam, de plannen hebben doorgegeven.

Grotere steden hebben al veel plannen

Diverse grotere steden hebben hun plannen al doorgegeven. Utrecht komt met plannen voor zero-emissie bouwen, emissievrije zones en stadshubs. Groningen is aan de slag gegaan met venstertijden, hubs en andere maatregelen voor een slimmere en schonere logistiek. Nijmegen heeft aangegeven dat er onvoldoende budget is om de milieuzone aan te scherpen. Hierbij heeft de stad aangegeven de eigen vloot in 2030 te gaan verduurzamen om toch te zorgen voor schonere lucht. In de omgevingsvisie van deze stad wordt ook niet aangegeven waar er eventueel plek zou zijn, of moet worden gerealiseerd, voor stadshubs.

Geen enkele gemeente is duidelijk

Wat wel opvalt is dat de Nederlandse gemeenten die plannen hebben ingediend, alles behalve duidelijk zijn over hoe het nu echt aangepakt gaat worden. Natuur en Milieu heeft eerder al geconstateerd dat de concrete, meetbare doelstellingen – die door de gemeenten zelf kunnen worden gemonitord – ontbreken aan de plannen. De voortgang is eigenlijk onzichtbaar en het is in geen enkele gemeente duidelijk waar de stadshubs moeten komen. De verkeerde logistieke stromen in de stad worden als basis genomen, waardoor de aanpak onsamenhangend is. Dit betekent ook dat veel gemeenten eigenlijk geen duidelijk beeld hebben van de manier waarop zij de beoogde effecten willen gaan bereiken.

Moet uw wagenpark nog aangepast worden?

Voor veel bedrijven geldt dat het wagenpark op dit moment nog niet emissievrij is. Deze bedrijven moeten aan de slag met het aanpassen van het wagenpark, om deze wel volledig emissievrij te maken, zodat problemen in Nederlandse gemeenten kunnen worden voorkomen als de emissievrije zones zijn ingesteld. Deze zones mogen per 1 januari 2025 écht niet meer betreden worden wanneer het voertuig niet emissievrij is. Wilt u meer weten, of heeft u behoefte aan informatie en advies? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.