Verenigd Koninkrijk gaat e-CMR protocol gebruiken

Geplaatst 11 februari 2020

Transporten van en naar het Verenigd Koninkrijk kunnen vanaf nu worden gedaan met de vrachtbrief in digitale vorm. Nadat het tekenen van het e-CMR-protocol relatief lange tijd op de agenda stond heeft dit nu plaatsgevonden, waarmee ook in het Verenigd Koninkrijk een start wordt gemaakt met digitalisering op dit vlak. Het in gebruik nemen van de digitale vrachtbrief geldt voor zowel de nationale als de internationale transporten.

Eerst uitvoerig getest
De ratificatie van het e-CMR-protocol volgde na een lange testperiode waar meerdere partijen bij betrokken waren. Onder meer het Brits Ministerie van Transport, de FTA (Freight Transport Association), Brian Yeardley Continental en diverse andere transportverenigingen waren betrokken bij het testproject op internationaal niveau. Dit traject werd met succes doorlopen en uiteindelijk werd het protocol in december 2019 door het Verenigd Koninkrijk ondertekend. Dit betekent dat het land vanaf nu toestemming geeft om voor nationale en internationale transporten digitale vrachtbrieven te gebruiken. Hiermee wordt het digitale netwerk weer een stuk verbreed.  

Voordeel voor het Verenigd Koninkrijk
Met het ondertekenen van het e-CRM-protocol kunnen bedrijven in het Verenigd Koninkrijk op meerdere manieren gaan profiteren én besparen. Zo kan er flink worden bespaard op de administratiekosten en wordt er veel tijd bespaard op het voeren van de administratie en de archivering van alle documenten. De supply chain wordt inzichtelijker en ook hier profiteren veel partijen van. Het Verenigd Koninkrijk is het 24ste land dat het e-CRM-protocol ondertekent. Hierdoor wordt het gebied waarin gebruik gemaakt mag worden van de digitale vrachtbrief wederom een stukje groter. Meer grote spelers kunnen een plek innemen in het groeiende digitale netwerk. 

Nederland profiteert er ook van
Er zijn veel Nederlandse transportbedrijven die met het Verenigd Koninkrijk te maken hebben. Hierdoor kunnen meerdere Nederlandse partijen ook profiteren van deze ontwikkeling. De internationale transportbedrijven kunnen namelijk direct met het digitale transport van en naar het Verenigd Koninkrijk starten. De processen bij verkeer over de grens, zowel binnen Europa als daarbuiten, worden een stuk vereenvoudigd met de digitalisering. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de e-CMR voor intracommunautaire transporten in te zetten als bewijs voor toepassing van het btw 0-tarief. Ditzelfde geldt voor de overige (administratieve) risico’s waar bedrijven binnen het internationale transport mee te maken hebben. 

De juiste verzekeringen voor uw transportbedrijf
Transportbedrijven krijgen met diverse risico’s te maken, waardoor het altijd belangrijk is om de juiste verzekeringen te hebben. Deze sluit u af bij een verzekeraar die u begrijpt. Zo komt u terecht bij ABW. Wij zijn dé verzekeraar voor de transportwereld. Uiteraard informeren en adviseren wij u ook over de specifieke verzekeringen voor uw bedrijf. Bent u benieuwd? Neem dan contact op met één van onze ervaren adviseurs.