Verwachting transportsector 2020: alert blijven!

Geplaatst 24 februari 2020

Sectorinstituut Transport en Logistiek heeft eind 2019 cijfers naar buiten gebracht middels de Sectormonitor voor deze branche. Deze nieuwe statistieken geven aan dat bedrijven in de transportsector alert moeten blijven in 2020. De arbeidsmarkt in de branche gaat, net als die in andere sectoren, veranderen. Ondernemers zijn minder positief gestemd over de economie en de krapte op de arbeidsmarkt blijft bestaan. De statistieken vertellen de transportbedrijven vooral dat stil blijven zitten geen optie is. 

Personeelstekort hakt er erg in

Veel ondernemers die actief zijn binnen de transportsector zeggen veel overlast te ervaren van het personeelstekort binnen de branche. Er staan veel vacatures open, maar er zijn maar weinig ervaren chauffeurs die solliciteren. Het binnenhalen van talent op de weg blijkt voor veel bedrijven in de transportsector een ware nachtmerrie en het is belangrijk voor deze bedrijven om op zoek te gaan naar nieuwe, innovatievere mogelijkheden om nieuwe chauffeurs aan te trekken. Ongeveer 35 procent van de bedrijven ervaart grote overlast door het personeelstekort. 

Veranderingen in de arbeidsmarkt

Er zijn natuurlijk meer statistieken te vinden in de Sectormonitor die transportbedrijven aangeven dat alert blijven belangrijk is. Ondernemers hebben minder positieve verwachtingen over investeringen, personeelssterkte en omzet voor 2020 dan zij een jaar geleden hadden. Hun vertrouwen daalt dan ook naar een neutraal niveau. Er wordt verwacht dat er meer nieuwe werkgevers zullen invoegen in de transportsector. Hierbij gaat het naar schatting om een kleine 7.000 werkgevers. Hier staat tegenover dat er meer faillissementen zullen plaatsvinden. Ook zal de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) voor de nodige kopzorgen leiden. 

Meer uitstroom dan instroom aan chauffeurs

Chauffeurs die actief zijn voor de transportbedrijven worden steeds ouder. De gemiddelde leeftijd loopt verder op naar de leeftijd van 45 jaar. Dit heeft ook te maken met het feit dat er sprake is van een grotere uitstroom dan instroom. Er verdwijnen meer chauffeurs dan dat er nieuwe chauffeurs de bedrijfsdeuren binnenkomen. Dit is voor het eerst in vijf jaar tijd het geval en vraagt dus zeker om aandacht. In het tweede kwartaal van 2019 waren er nog 87.819 chauffeurs, terwijl dit er een kwartaal later nog maar 86.873 waren. 

Houd uw bedrijf up to date

U wilt uw bedrijf natuurlijk succesvol houden. Dit doet u natuurlijk het best door uw onderneming up to date te houden, op alle vlakken. Groei mee met de ontwikkelingen en innovaties, kijk verder en kies voor de juiste partners. Heeft u nog een ervaren partner voor uw bedrijfsverzekeringen nodig? ABW is dé transportverzekeraar. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.