Zelfrijdende truck Vera maakt eerste rit in Zweden

Geplaatst 9 augustus 2019

Sinds een aantal weken vervoert Vera, de elektrische zelfrijdende truck van Volvo, containers vanuit een logistiek centrum naar de haven van Göteborg. Het automatische voertuig wordt ingezet als proef om de mogelijkheden voor zelfrijdende trucks in een bestaand systeem te integreren. Hiervoor sloten Volvo Trucks en ferrymaatschappijen en logistiek bedrijf DFDS een samenwerkingsverband, dat wil werken aan een duurzame oplossing voor de lange termijn. Vera is hiervoor uitermate geschikt. De truck kan op een uiterst nauwkeurige manier vele goederen over korte afstanden vervoeren.

Doel samenwerking Volvo Trucks en DFDS

De samenwerking tussen Volvo Trucks en DFDS zou voor meerdere doelen geschikt zijn. Dit zijn de punten die beide partijen samen willen bereiken:

  • Meerdere Vera’s inzetten, die vanuit een controlekamer worden bestuurd.
  • Het realiseren van autonome transporten zonder geluidsoverlast en uitlaatgassen.
  • Vera inzetten op openbare wegen in het industriegebied.
  • Toenemende voordelen voor mens en milieu

Het uiteindelijke doel is om efficiënt, flexibel en duurzaam transport te verwezenlijken. Zo zal Vera later ook gebruikt kunnen worden in bestaande transportwerkzaamheden op openbare wegen, die vooraf zijn geselecteerd. Autonome trucks worden op die manier geïmplementeerd in de huidige systemen en kunnen in een constante en naadloze stroom goederen vervoeren.

Ontwikkeling gaat door

Door de samenwerking tussen Volvo en DFDS kunnen er grote stappen worden gezet in de ontwikkeling van duurzaam transport. Het gebruik van Vera in Göteborg is een perfecte kans om de mogelijkheden van zelfrijdend transport te ontdekken en verder uit te bouwen. Om meerdere Vera’s veilig de openbare weg op te kunnen sturen, is er nog wel wat werk te doen. Zo wordt de technologie en het beheer verder ontwikkeld en de infrastructuur aangepast. Ook worden er maatregelen genomen om een veilige route voor zelfrijdende trucks te creëren.

De toekomst van zelfrijdend transport

Ziet u het al voor zich: een frequente stroom Vera’s, die volledig zelfstandig goederen vervoeren? Dit beeld willen Volvo en DFDS graag realiseren, door Vera’s in te zetten naar behoefte van de capaciteit. Ze mogen maximaal 40 kilometer per uur rijden en worden aangestuurd door een operator vanuit een verkeerstoren, die de verantwoording voor het transport draagt.

Door de geautomatiseerde poorten bij de terminals kunnen de Vera’s zelfstandig hun goederen op de plaats van bestemming brengen. De eerste Vera rijdt nu in een ideale setting om deze mogelijkheden verder te ontdekken en baant zo de weg voor autonoom transport.

Investeren in nieuwe technieken

Als transportbedrijf is het belangrijk om te blijven innoveren en te investeren in nieuwe technologische ontwikkelingen. Alleen op die manier blijft u vooroplopen in de markt de komende jaren. Heeft een elektrische vrachtwagen of bestelbus gekocht en zoekt u een passende verzekering? ABW in Dordrecht geeft u graag advies en een vrijblijvend voorstel. Neem contact met ons op.