Zijn jouw (land)bouwvoertuigen al geregistreerd bij het RDW?

Geplaatst 15 december 2021

Vanaf 1 januari 2022 mogen (land)bouwvoertuigen zonder registratie niet meer de weg op. Wij adviseren om nog in 2021 de registratie te regelen. Doe je dit vanaf 1 januari 2022, dan moet de RDW een keuring uitvoeren en dat is veel lastiger en duurder. Waar moet je op letten? Wij vertellen het je graag.

Om welke voertuigen gaat het?

De registratieplicht geld vanaf 1 januari 2021, en niet alleen voor (landbouw)tractoren. Ook zelfrijdende machines, motorrijtuigen met beperkte snelheid, diverse getrokken werktuigen en aanhangers vallen onder deze regeling. Twijfel je of jouw voertuig hier onder valt? Vul dan de keuzehulp van de RDW in of kijk op de site van de Rijksoverheid.

Hoe kan ik registreren?

Registratie is trouwens alleen nodig als je op de openbare weg komt. Hieronder valt ook het eigen terrein of een bedrijfsterrein dat toegankelijk is voor anderen, zelfs als er een hek of slagboom staat.

Van 1 januari tot en met 31 december 2021 kunnen bestaande (land)bouwvoertuigen zonder keuring van de RDW worden geregistreerd op de website van de RDW. Na deze periode is een keuring voor registratie verplicht en zijn de kosten van registratie hoger. Alle nieuwe (land)bouwvoertuigen die na 1 januari 2021 worden verkocht zijn bij aflevering bij de RDW al geregistreerd en hebben een kentekenplaat. Vanaf 1 januari geldt dat een kenteken binnen 28 dagen bij het RDW als verzekerd aangemeld dient te worden.

Kentekenplaat

Heb je een (land)bouwvoertuig waar je harder dan 25 km/u mee rijdt of heeft het een ontheffing nodig? Dan is vanaf 1 januari 2021 een kentekenplaat verplicht.

APK-keuring

Ga ook na of je (land)bouwvoertuig een APK-plicht heeft. Dit geldt vanaf 1 mei 2021 voor alle bestaande en nieuwe landbouwtrekkers met een maximum constructiesnelheid van meer dan 40 km/u.

Maar…ik ben al verzekerd

Ook dan moet het voertuig in het kentekenregister van de RDW komen. Dat moet je zelf regelen. Als je je kentekenbewijs binnen hebt, moet je zelf je kentekennummer en meldcode doorgeven aan je financieel adviseur. Die zorgt dan voor de registratie.

Handige links

Meer informatie over het registreren vind je op de website van de RDW en de Rijksoverheid.