Vitaal op weg is veilig op weg

Vitaliteit van medewerkers is van belang in iedere sector. Zeker ook in de transportsector. ABW vindt het daarom nodig om hier extra aandacht aan te besteden. Zo zorgen we samen voor meer vitaliteit en veiligheid op de weg.

Wat zijn de feiten?

Volgens cijfers van het CBS steeg het verzuimpercentage in Nederland in 2022 naar 5,6%. Voor de transportbranche bedraagt dit zelfs 6,5%. Met inzicht op de meest voorkomende oorzaken van dit verzuim, kun je chauffeurs gericht trainen en draag je bij aan de vitaliteit van jouw medewerkers.

Vitale chauffeurs hebben niet alleen effect op het werkgeluk binnen jouw bedrijf, dat zie je ook terug in de schadecijfers van je wagenpark. 20% van de ongevallen op hoofdwegen zijn namelijk slaapgerelateerd en bij 40% van de slaapgerelateerde ongelukken zijn bedrijfsvoertuigen betrokken. Daarbij geeft 1 op de 10 personen die met een voertuig rijden voor werkdoeleinden toe dat ze wel eens in slaap gevallen zijn achter het stuur.

Vitale en gezonde chauffeurs rijden veiliger en hebben meer plezier in hun werk. ABW heeft daarom een zestal code 95 gecertificeerde trainingen ontwikkeld om de vitaliteit op de weg te verbeteren.

Code 95 voor vitaliteit op de weg

Alle zes de trainingen zijn code 95 gecertificeerd en leveren per training 7 punten op. Om te bepalen welke training geschikt is voor jouw bedrijf kijken wij naar de meest voorkomende oorzaken van verzuim en schade. Op basis van deze gegevens kunnen wij een passende training adviseren.

Gezond leven: Leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk. Als chauffeur kan het lastig zijn om genoeg te bewegen, gezond te eten en voldoende te slapen in combinatie met de werkdruk die men ervaart. Deze interactieve training is gericht op het ontwikkelen van een gezondere leefstijl door de genoemde onderwerpen te bespreken. Aan deze training kunnen maximaal 16 chauffeurs deelnemen.

Vitaal op weg

Gezond bewegen: Fysieke belasting

Vitale chauffeurs zijn productiever, minder vaak ziek en minder snel gestrest. Daarom is het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. In deze training is er aandacht voor de fysieke gezondheid van de chauffeur door middel van theorie en praktijk. Bij de praktijkoefening is er professionele begeleiding door een fysiotherapeut. Aan deze training kunnen maximaal 16 chauffeurs deelnemen.

Vitaal op weg

Gezond thuiskomen: Omgaan met agressie en sociale Veiligheid

Agressie in het verkeer, we hebben er allemaal weleens mee te maken, maar hoe ga je ermee om? Deze training is gericht op het omgaan met dergelijke situaties, om stress te voorkomen en de verkeersveiligheid te verbeteren. Aan deze training kunnen maximaal 16 chauffeurs deelnemen.

Gezond Houden: EHBO voor chauffeurs

Er kan altijd wat gebeuren onderweg, bij jezelf of bij anderen. Het is fijn om te weten hoe je kunt handelen bij een dergelijke situatie, want snel handelen voorkomt lang verzuim of erger. De training is gericht op het verlenen van Eerste Hulp aan anderen maar ook aan jezelf bij verwondingen onderweg. Aan deze training kunnen maximaal 16 chauffeurs deelnemen.

Veilig op weg

Gezond Blijven: Schadepreventie training

Onze schadepreventie training is gericht op het voorkomen en beperken van risico’s. Zo voorkom je namelijk ook schade en letsel. Door inzicht in de ongevalsoorzaken van jouw bedrijf krijgen cursisten handvaten hoe ze veiliger kunnen werken en daarmee schade en letsel kunnen voorkomen. Aan deze training kunnen maximaal 20 chauffeurs deelnemen.

Gezond rijden: Praktijktraining Rijoptimalisatie / Schadepreventie

Deze training richt zich ook op het voorkomen en beperken van risico’s die schade veroorzaken. Door inzicht in de ongevalsoorzaken van jouw bedrijf wordt een praktijktraining op maat gemaakt. Tijdens de praktijktraining leren de cursisten waar ze op moeten letten. Door zo gericht te trainen kan schade worden voorkomen. Aan deze training kunnen maximaal 16 chauffeurs deelnemen.

Investeren in de vitaliteit van chauffeurs zorgt voor meer veiligheid op weg, lager verzuim, meer werkplezier en lagere kosten. Overtuigd van het belang van vitaliteit op de weg? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Workshops

ABW biedt ook een aantal verdiepende workshops aan, als opvolging op de gevolgde code 95 cursus. Je kunt dan een onderwerp kiezen waar jij je chauffeurs extra op wilt trainen.

Op zoek naar een andere training?

Ben je op zoek naar een andere training voor jouw chauffeurs? ABW biedt nog meer trainingen aan op basis van code 95. Kijk eens op onze opleidingen & preventie pagina of neem eens contact op met onze preventieadviseur voor een advies op maat!

Bezoekadres

Calandstraat 28
3316 EA Dordrecht
+31 (0)88 100 26 00

Postadres

Postbus 3027
3301 DA Dordrecht
www.abw.nl

Heeft u vragen?

Dan kunt u direct contact met ons opnemen door te bellen of via onderstaand mailformulier.