Verduurzamen in 2022: dit zijn de subsidiemogelijkheden

Geplaatst 04 April 2022

Verduurzaming is belangrijk voor een beter klimaat en noodzakelijk voor veel transportbedrijven die een MVO-beleid uitstralen. Bedrijfswagens moeten duurzamer worden, maar dat is niet voor elk bedrijf financieel even eenvoudig te realiseren. Daarom heeft de Nederlandse overheid een aantal subsidies ingesteld om het ondernemers makkelijker te maken het wagenpark te verduurzamen. Het team van ABW geeft u graag inzicht in de belangrijkste subsidiemogelijkheden.

De EIA: de Energie Investeringsaftrek

De Energie Investeringsaftrek, ook wel bekend als de EIA, is beschikbaar voor bedrijven die investeren in bedrijfsmiddelen die minder CO2 uitstoten of energiezuiniger zijn. Het is mogelijk dat u zowel voor deze subsidie als voor de MIA in aanmerking komt. In dit geval heeft u de optie om gebruik te maken van één van beide regelingen, of om het bedrag te verdelen over beide regelingen. Wanneer u kiest voor de EIA, dan kunt u 45,5 procent van de investeringskosten van de winst aftrekken.

De MIA: de Milieu Investeringsaftrek

De Milieu Investeringsaftrek, ofwel de MIA, kan worden aangesproken wanneer u een vrachtwagen of bestelwagen wilt kopen die waterstof aangedreven of elektrisch is. U kunt ook een beroep doen op deze regeling wanneer u een mobiel elektrisch hijswerktuig, een elektrische verreiker of een laadpunt wilt aanschaffen. De investeringsaftrek met de MIA loopt op tot maximaal 45 procent van het totale investeringsbedrag. Het is toegestaan om ook gebruik te maken van de gebruikelijke investeringsaftrek wanneer u een beroep doet op de MIA.

De Vamil: de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen

De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen, de Vamil, is een regeling die eveneens bedoeld is om aan te spreken wanneer u een vrachtwagen of bestelwagen wilt kopen die waterstof aangedreven of elektrisch is. Ook deze regeling kan worden aangesproken bij de aanschaf van een mobiel elektrisch hijswerktuig, een elektrische verreiker of een laadpunt. U kunt de Vamil-regeling gebruiken naast de Milieu-investeringsaftrek (MIA-regeling). Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven.

De AanZET: de Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks

De Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks kan naar verwachting worden aangevraagd vanaf 1 mei 2022. Deze subsidie is tot stand gekomen met de ondersteuning van evofenedex en is bedoeld voor het aanschaffen van zero-emissie vrachtwagens. Er komen steeds meer emissievrije zones, zowel in ons land als buiten de landsgrenzen, waardoor dit zeker een aantrekkelijke subsidie zal zijn voor veel transportbedrijven die nog geen zero-emissie wagenpark hebben.

De SEBA: de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s

Wilt u zero-emissie bestelwagens aanschaffen, dan komt u in aanmerking voor de SEBA, ofwel de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s. Deze regeling is beschikbaar tot en met 31 december 2025 en biedt een vergoeding van maximaal 5.000 euro per bedrijfswagen.

MRB: Vrijstelling Motorrijtuigenbelasting

Er is ook een interessante vrijstelling van kracht voor bedrijven die rijden met volledig elektrische vrachtwagens, bestelwagens en auto’s. Deze bedrijven hoeven tot en met het jaar 2024 geen Motorrijtuigenbelasting te betalen. Er geldt een fijnstoftoeslag voor bepaalde diesel bestelwagens.

Gebruik maken van Europese subsidieregelingen

De Europese Unie heeft Interreg opgericht, een instantie die ondernemers aanmoedigt om met behulp van de beschikbare subsidies te gaan focussen op duurzaam ondernemen. Er zijn meerdere Europese subsidieregelingen waar u mogelijk voor in aanmerking komt. Op dit moment is het loket nog niet geopend, maar u kunt wel al voor meer informatie op de website van RVO terecht.

Overige subsidieregelingen

Er zijn een aantal regelingen beschikbaar die zich beperken tot een bepaalde provincie of bepaalde gemeente. Onder meer de digitaliseringsvoucher en de MKB-voucher zijn hier voorbeelden van. Voor alle transportbedrijven is het aan te raden om te controleren welke subsidieregelingen mogelijk in de provincie of gemeente nog aangevraagd kunnen worden voor verdere ondersteuning.

Controleer direct uw verzekeringen

Wanneer u toch in de spreekwoordelijke papieren duikt om alle subsidieregelingen na te lopen, dan is het goed om direct ook uw verzekeringen eens goed na te lopen. Mogelijk heeft u dubbele verzekeringen, mist er een belangrijke verzekering of kunt u besparen. ABW is dé transportverzekeraar en staat graag voor u klaar. Wilt u weten wat wij voor uw transportbedrijf kunnen betekenen of wilt u advies bij het afsluiten van de juiste verzekeringen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.

Bel ons direct!

+31 (0)88 100 26 00