Uitgelicht

Opschorting en verrekening van vracht door de opdrachtgever: Mag dat?

Stel je voor: transportbedrijf 'X' vervoert regelmatig dure elektronica voor een klant. Op een dag laadt hij een grote partij laptops in zijn vrachtwagen om naar een klant te brengen. Onderweg worden er, tijdens een stop, een aantal pallets gestolen. De eigenaar van de elektronica eist een flinke schadevergoeding en legt zich niet neer bij een beroep op de CMR-limiet. De opdrachtgever besluit om de openstaande vrachtfacturen tot de hoogte van het totale schadebedrag onbetaald te laten. Hij gebruikt dit als drukmiddel om 'X' te dwingen de volledige schade te betalen en niet de gemaximeerde schade aan de elektronica. ‘X’ zit met een dilemma, want als hij een deurwaarder inschakelt verliest hij misschien zijn belangrijke klant. Hoe lang kan hij deze beslissing uitstellen?

Opschorting en verrekening van vracht door de opdrachtgever: Mag dat?

19-04-2024 Stel je voor: transportbedrijf 'X' vervoert regelmatig dure elektronica voor een klant. Op een dag laadt hij een grote partij laptops in zijn vrachtwagen om naar een klant te brengen. Onderweg worden er, tijdens een stop, een aantal pallets gestolen. De eigenaar van de elektronica eist een flinke schadevergoeding en legt zich niet neer bij een beroep op de CMR-limiet. De opdrachtgever besluit om de openstaande vrachtfacturen tot de hoogte van het totale schadebedrag onbetaald te laten. Hij gebruikt dit als drukmiddel om 'X' te dwingen de volledige schade te betalen en niet de gemaximeerde schade aan de elektronica. ‘X’ zit met een dilemma, want als hij een deurwaarder inschakelt verliest hij misschien zijn belangrijke klant. Hoe lang kan hij deze beslissing uitstellen?

Boerenprotesten: impact op de wegvervoerder

30-01-2024 De boeren in onder andere Frankrijk, België en Duitsland eisen betere werk- en leefomstandigheden en uiten dit door middel van talrijke protesten. Overal ontstaan protesten waarbij boeren de snelwegen blokkeren. Op sommige plaatsen zijn vrachtauto's aangevallen omdat de boeren de lading zien als oneerlijke concurrentie. Wat voor impact heeft dit op jouw bedrijf en hoe zit het met de vergoeding van de schade?

Belang duurzame inzetbaarheid groeit in de logistieke sector

26-01-2024 Met een voortdurend hoog ziekteverzuim en de krappe arbeidsmarkt in de logistieke sector is het steeds belangrijker om in te zetten op een goed preventie- en verzuimbeleid. ABW wil hieraan bijdragen door middel van Code 95-trainingen die gericht zijn op vitaliteit. Ook het Sectorinstituut Transport en Logistiek ziet hier de noodzaak van in. Daarom komen een aantal 'vitaliteitstrainingen' in 2024 in aanmerking voor SOOB-subsidie! Een mooie kans om tegen een gereduceerde prijs te investeren in de duurzame inzetbaarheid van jouw chauffeurs.

Interview met E. van Wijk: “We willen vervoersregisseur worden”

17-10-2023 In dit 75-jarig jubileumjaar van E. Van Wijk Logistics neemt Berthil Wever, CFO bij E. van Wijk, ons mee in het reilen en zeilen van dit familiebedrijf. Berthil heeft binnen zijn rol als CFO in feite drie aandachtsgebieden: Finance, IT en risicomanagement, en wat betreft dit laatste aandachtsgebied vertelt hij ook over de samenwerking met ABW.

Opvallend meer ladingdiefstallen

13-09-2023 Verzekeraars, maar ook wij als ABW merken dat er de laatste tijd een opvallende meer ladingdiefstallen plaatsvinden. Vaak betreft het transportopdrachten waarbij gebruik wordt gemaakt van online vrachtbeurzen. Transportcriminelen maken veelvoudig gebruik van de online vrachtbeurzen. Verschillende verzekeraars waarschuwen: ‘Stop met de vrachtbeurzen!’ De schade loopt op tot enorme bedragen.

ABW en HalloSlaap slaan handen ineen voor een veiliger verkeer

28-06-2023 Uitgerust achter het stuur zitten voorkomt fouten tijdens het werk, en dat maakt de kans op incidenten en ongelukken kleiner. ABW en HalloSlaap slaan de handen ineen om chauffeurs veel bewuster te maken van het belang van goede slaap. “Het onderwerp slaap krijgt veel te weinig aandacht onder chauffeurs en transportondernemers. Terwijl uitgerust plaatsnemen achter het stuur van levensbelang is. Daarom gaan wij samen met HalloSlaap slapen een prominente rol geven in Code 95,” legt Jeroen Meijers van ABW uit.

Zomertijd: daar gaat je nachtrust!

11-05-2023

Deze tips helpen je om soepel met de nieuwe tijd om te gaan. Iedere laatste zondag van maart gaat de klok weer een uur vooruit en is het ’s avonds langer licht. Lekker! We gaan weer de goede kant op en verruilen de donkere winterdagen voor het vrolijke, lichte voorjaar.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!