Zomertijd: daar gaat je nachtrust!

Geplaatst 11 May 2023

Deze tips helpen je om soepel met de nieuwe tijd om te gaan. Iedere laatste zondag van maart gaat de klok weer een uur vooruit en is het ’s avonds langer licht. Lekker! We gaan weer de goede kant op en verruilen de donkere winterdagen voor het vrolijke, lichte voorjaar.

Logica van je biologische klok

Zondagmorgen merk je er nog niet zo bar veel van. Als het enigszins mogelijk is, draai je je gewoon nog een keertje om. ’s Avonds is het een ander verhaal. Dan heb je misschien wel wat moeite met inslapen omdat je een uur eerder naar bed gaat dan normaal. Maar de maandagochtend kan wel even killing zijn als om zeven uur de wekker gaat en het is eigenlijk zes uur. Dat uurtje verschil brengt je biologische klok even van de kaart. Deze klok zorgt ervoor dat allerlei processen in je lijf volgens een vast ritme verlopen. Zoals bijvoorbeeld je slaap-waakritme. Je biologische klok heeft naast donker ook licht nodig. Als het donker is maak je het hormoon melatonine aan, wat je slaperig maakt. Licht remt de productie hiervan juist af en stimuleert de aanmaak van cortisol en adrenaline, hormonen die je juist wakker en alert houden.

Help ik heb een jetlag

Het ingaan van de zomertijd is te vergelijken met een jetlag. Een kleine hoor. Het tijdsverschil is maar een uur, natuurlijk. Net als bij een jetlag kun je last hebben van vermoeidheid, concentratie- en slaapproblemen en je wat gedesoriënteerd voelen tot je biologische zich heeft aangepast aan de nieuwe tijd. Dat duurt meestal een paar dagen en heel soms een paar weken. Vooral avondmensen hebben moeite met zich aanpassen aan de nieuwe tijd, kwam uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen.

Meer verkeersongelukken door de zomertijd?

Glashard bewijs ontbreekt. Maar vorig jaar vonden er twee keer zoveel verkeersongelukken plaats op de dag nadat de zomertijd inging. Dat blijkt uit gegevens van Flitsmeister, Of het verzetten van de klok daar de oorzaak van is, staat niet vast. Maar opvallend is het wel. Het verzetten van de klok kan ons vermoeid en minder alert maken. Dus, extra opletten op de weg is het devies!

Tips van slaapexpert Irma

Deze tips helpen je een handje om soepel met de nieuwe tijd mee te gaan. Waarom zou je onnodig naar het plafond blijven staren midden in de nacht en je ’s morgens zinloos pijnigen bij het opstaan?

  1. Blijf af van de snooze-knop, hoe verleidelijk ook. Fitter word je er niet van en het duurt alleen maar langer voordat je biologische klok zich heeft aangepast.
  2. Uit bed, gordijnen open en zodra het kan lekker naar buiten. Licht stimuleert de aanmaak van cortisol en adrenaline en maken je wakker en alert.
  3. Kies ’s avonds, in tegenstelling tot overdag, voor sfeerverlichting. Gordijnen dicht en zet je tv, mobiel of tablet een paar uur voor het slapengaan uit. Je lichaam kan dan het slaapverwekkende melatonine aanmaken.
  4. Ben je onderweg? Gun jezelf een extra break. Stap even uit, beweeg wat en rek jezelf eens goed uit. Die lichaamsbeweging zet je doorbloeding aan, dat helpt je om alert te blijven.
Door het volgen van deze tips zorgen we samen voor minder verkeersongelukken en een betere verkeersveiligheid.

Bel ons direct!

+31 (0)88 100 26 00