Uitgelicht

Goederentransportverzekeringen Aanbieden: Wat Mag Wel en Niet?

In een uitspraak van het Europese Hof zijn criteria geformuleerd in welke situatie groepsverzekeringen aangeboden mogen worden, zonder vergunningsplicht. Veel logistieke dienstverleners, transportbedrijven en expediteurs bieden hun klanten de optie om een goederentransportverzekering af te sluiten. Dit roept echter de vraag op of dit is toegestaan zonder vergunning, of dat het valt onder verzekeringsbemiddeling waarvoor een vergunning nodig is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) biedt meer helderheid over deze uitspraak. In dit artikel geven we een beknopte uitleg van de regels en richtlijnen.

Uitbesteding van vervoer in het Verenigd Koninkrijk (VK): waar moet je op letten?

22-05-2024 Bij grensoverschrijdend vervoer van en naar het VK kan het voorkomen dat transportbedrijven het traject binnen het VK uitbesteden aan lokale wegvervoerders. In dit voorbeeld gaan we uit van een Engelse wegvervoerder. Belangrijk is om goed op te letten welke voorwaarden jij bent overeengekomen met je opdrachtgever voor deze vervoersopdracht (CMR-verdrag) en welke voorwaarden de Engelse wegvervoerder inbrengt. Standaard wordt door de Engelse vervoerder uitgegaan van binnenlands vervoer en dus niet van grensoverschrijdend vervoer (CMR). Waar moet je dan precies op letten bij het uitbesteden van transport aan Engelse wegvervoerders?

Opschorting en verrekening van vracht door de opdrachtgever: Mag dat?

19-04-2024 Stel je voor: transportbedrijf 'X' vervoert regelmatig dure elektronica voor een klant. Op een dag laadt hij een grote partij laptops in zijn vrachtwagen om naar een klant te brengen. Onderweg worden er, tijdens een stop, een aantal pallets gestolen. De eigenaar van de elektronica eist een flinke schadevergoeding en legt zich niet neer bij een beroep op de CMR-limiet. De opdrachtgever besluit om de openstaande vrachtfacturen tot de hoogte van het totale schadebedrag onbetaald te laten. Hij gebruikt dit als drukmiddel om 'X' te dwingen de volledige schade te betalen en niet de gemaximeerde schade aan de elektronica. ‘X’ zit met een dilemma, want als hij een deurwaarder inschakelt verliest hij misschien zijn belangrijke klant. Hoe lang kan hij deze beslissing uitstellen?

Boerenprotesten: impact op de wegvervoerder

30-01-2024 De boeren in onder andere Frankrijk, België en Duitsland eisen betere werk- en leefomstandigheden en uiten dit door middel van talrijke protesten. Overal ontstaan protesten waarbij boeren de snelwegen blokkeren. Op sommige plaatsen zijn vrachtauto's aangevallen omdat de boeren de lading zien als oneerlijke concurrentie. Wat voor impact heeft dit op jouw bedrijf en hoe zit het met de vergoeding van de schade?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!